Această instalație a finalizat cu succes testele tehnice de pornire pentru a extinde 1.32 milioane de metri cubi (1,5 miliarde de metri cubi – miliarde de metri cubi) de capacitate suplimentară pe an de aprovizionare cu gaze naturale către Europa. Aceasta este o creștere a capacității de export de 500% față de astfel încât Spania ar putea furnizează Franței echivalentul a 6% din consumul său de gaze naturale.

„Stația este deja pregătită din punct de vedere tehnic să trimită acel gaz atunci când vecinii noștri francezi solicită acest lucru”, a spus vice presedinte. „Să privim în sus. Sfârșitul acestui război nu se vede. Tocmai din acest motiv, să fim strategici. Să ajutăm acum, dar să ne gândim la iernile următoare. Energiile regenerabile și interconexiunile care să le facă să curgă între țările prietene sunt singurele ieșire”.

Gaoductul Euskadour leagă stația de regazeificare Bahía Bizkaia Gas (BBG), din Bilbao, și depozitul Gaviota, din Bermeo, cu subteranul Lussagnet. depozit în Franța. După teste, Enagás se așteaptă ca această creștere a capacității să fie gata de la 1 noiembrie, coincizând cu începerea iernii gazelor. Dacă este necesar, această extensie ar putea fi utilizată imediat, deoarece din punct de vedere tehnic este deja disponibilă.

Creșterea capacității interconexiunii Irún va contribui în mod solidar la securitatea aprovizionării cu energie în Europa, ceva deosebit de relevant în contextul european actual de reducere a dependenței de gazul rusesc, așa cum se prevede în documentul european REPowerEU.

„Spania este susținătoare. Și vrea să contribuie , pentru că se poate, pentru a consolida securitatea aprovizionării Europei. Creșterea capacității interconexiunii Irún va îndeplini, fără îndoială, acest obiectiv”, a subliniat Ribera.

Mișcare spre suveranitatea energetică
„Nu putem depinde de Rusia”. Vicepreședintele a reamintit că o mai mare suveranitate energetică implică accelerarea implementării surselor regenerabile, eficienței și stocării, dar necesită și punerea în comun a infrastructurilor de energie electrică și de gaze în Europa și, în acest scop, consolidarea interconexiunilor „gândind la prezent și la viitor, cu promovarea hidrogenului verde”.

În acest sens, a subliniat că la începutul lunii 2023 Uzina de regazeificare El Musel din Gijón va fi pe deplin operațională, jucând un rol strategic ca centru logistic de stocare a gazelor pentru Europa.

De asemenea, vicepreședintele a anunțat autorizarea a trei proiecte care vor maximiza solidaritatea cu Italia. Debarcaderul uzinei de regazificare Enagás din Portul Barcelona va fi adaptat pentru a crește capacitatea de încărcare care va putea transporta gaze pe coastele colegilor noștri europeni de pe nave mici.

. La rândul său, Italia a activat recent o „conductă de gaz virtuală” pentru a-și alimenta propriile stații de regazificare cu mici metaniere care ar veni să încarce uzinele spaniole, în principal Barcelona.

. Contribuirea la securitatea aprovizionării Europei
„Vrem să transmitem încă o dată dorința noastră de a să contribuie în fața urgenței energetice pe care o trăiește centrul și nordul Europei din cauza șantajului lui Putin, folosind infrastructurile de regazificare pe care Spania le are deja în beneficiul tuturor țărilor europene”, a insistat Ribera în timpul vizitei la instalațiile din Irun.

Stația de compresie Euskadour este una dintre cele două interconexiuni existente în prezent nte cu Franța împreună cu Larrau, în Navarra, care joacă un rol important în trimiterea de gaze naturale în Europa peste granița cu Franța în solidaritate.

Între cele două se adună la 7.0000 milioane de metri cubi de capacitate maximă pe an ( 7 bcm), echivalentul a 7 nave cu gaze naturale lichefiate pe lună, a căror capacitate va fi majorată cu 1.00 milioane de metri cubi suplimentari pe an de către Irún, contribuind astfel între cei doi un total de 8.18 milioane de metri cubi de capacitate maximă.

Enagás efectuează lucrări tehnice la interconectarea Irún pentru a maximiza utilizarea celor două motoare electrice ale sale compresoare, cel principal și cel de rezervă, care includ instalarea de mașini de putere mai mare care permit maximizarea capacității de transport gaze în acest sens.

Vicepreședintele și ministrul pentru tranziție ecologică și provocare demografică, Teresa Ribera, vizitează stația de compresie Euskadour.

Etichete: Energie Ucraina UE Sursa: Guvernul Spaniei – Teresa Ribera: „Capacitatea crescută de interconectare a Irunului va consolida securitatea aprovizionării Europei”