Cei care se află sau doresc să călătorească în zone cu transmitere locală a virusului Zika trebuie să-și ia măsuri de protecție personală împotriva înțepăturii țânțarilor.

Atât în incinte, cât și în exterior, mai ales pe timp de zi – când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector, trebuie să vă protejați pielea prin purtarea unor pantaloni lungi și bluze/cămăși cu mânecă lungă.

Perioada de repaus să fie asigurată în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu plase pentru țânțari, chiar și în timpul zilei.

Cei care prezintă simptome specifice infectării cu virusul Zika, în primele 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă sau ţară afectată, sunt sfătuiţi să se adreseze medicului și să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, epidemia cu transmitere locală a virusului Zika se întâlnește în mai multe ţări: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.

Persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor însoțite de copii mici, femeilor însărcinate (în mod special), li se recomandă să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât şi a altor măsuri preventive şi profilactice.

Ministerul Afacerilor Externe din România recomandă consultarea paginilor de Internet:
• www.mae.ro
• http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/339-informatii-pentru-calatori-catre-zone-cu-transmitere-locala-a-virusului-zika
• http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zikainformation-travellers.aspx
• http://who.int/mediacentre/factsheets/zika/en/
• http://www.paho.org/hq/index.php?option=com_topics&view=article&id=427&Itemid=41484

Cetăţenii români care călătoresc în străinătate pot să folosească aplicaţia mobilă „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.