„ Vrem transformarea feministă acum, abia așteptăm ”. Ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre, a fost atât de puternică vineri, în timpul vizitei sale la Tortosa. Verge s-a deplasat în această dimineață în capitala Baix Ebre pentru a participa la una dintre reuniunile Consiliului instituțional al Circuitului pentru combaterea violenței de gen din Terres de l’Ebre și la evenimentul comemorativ al zilei de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii. . Ea a făcut-o însoțită de secretarul pentru feminism, Montserrat Pineda Lorenzo; directorul general pentru Eradicarea Violenței de Gen, Laia Rosich Solé, și coordonatorul teritorial al Egalității și Feminismului în Terres de l’Ebre, Mar Lleixà Fortuño.

La deschiderea ședinței Consiliului instituțional, delegatul guvernului în Terres de l’Ebre și președintele Consiliului, Albert Salvadó Fernández, a evidențiat noutățile încorporate în Legea 17 / 2020, din 22 din decembrie, pentru modificarea Legii 5/2008 privind dreptul femeilor de a eradica violența de gen. În acest sens, Salvadó a subliniat că recunoașterea noilor zone și tipuri de violență „ reflectă schimbările care au loc în societate ”; schimbări care au fost făcute vizibile și în progresele Circuitului de combatere a violenței bazate pe gen în Terres de l’Ebre.

Ministrul a prezentat apoi Biroului Departamentul de Egalitate și Feminism și a evidențiat măsurile din Planul de Guvern pentru garantarea dreptului femeilor la eradicarea violenței sexiste. În cuvintele Fecioarei, s-a împărtășit „ diferitelor servicii teritoriale, entități, agenți sociali și economici, și asociații profesionale din teritoriu, care sunt noile metodologii, instrumente și protocoale la care lucrăm și cum vrem să abordăm abordarea cuprinzătoare a violenței bazate pe gen, încorporând foarte ferm tot ceea ce are de-a face cu politicile de prevenire și reparare . ” În legătură cu această ultimă problemă, reparația, ministrul a evidențiat „ responsabilitatea directă ” pe care o au autoritățile publice cu privire la violența sexistă, acestea fiind un fapt structural. „ Trebuie să fim capabili să dăm un răspuns adecvat nu doar victimelor, ci și mediului familial imediat, și să le însoțim astfel încât să existe o recuperare deplină ”, a spus Virgen.

Ministrul a subliniat că Biroul „ adună toată experiența pe care o are Terres de l’Ebre în crearea de rețele pentru combaterea violenței sexiste, în coordonarea între toate serviciile și în munca bună făcută în ultimii ani ”. Acum, cu o nouă lege și un nou minister, administrațiile publice au „ o nouă responsabilitate de conducere și coordonare ”, a spus Verge. În acest sens, ministrul și-a exprimat angajamentul Departamentului de a continua să lucreze în cooperare cu alte instituții și servicii teritoriale pentru a avansa în eradicarea violenței de gen.

După intervenția ministrului, secretarul de feminism, Montserrat Pineda Lorenzo, a prezentat o propunere pentru noul cadru al Comisiei Naționale pentru o Intervenție Coordonată împotriva Violenței Sexiste. Încă o dată, Pineda a evidențiat traiectoria Biroului, care „ne ajută să împingem și să împingem pentru schimbarea de care avem nevoie pentru a avansa în eradicarea violenței de gen ”.

În sfârșit, directorul general pentru eradicarea violenței de gen, Laia Rosich Solé, a prezentat Protocolul de acțiune împotriva feminicidului al Generalitati de Catalunya și noul protocol-cadru pentru o coordonare intervenție împotriva violenței sexiste. Rosich a subliniat că aceste instrumente „ se încadrează în cadrul garantării drepturilor omului ” deoarece „ ca autorități publice, avem obligația de a ne asigura că femeile trăiesc libere de sex. violență ”.

Spre o normalitate feministă

După ședința Biroului, reprezentanții Departamentului de Egalitatea și feminismul au participat la evenimentul comemorativ al Zilei Internaționale a Femeii, condus de jurnalista Anna Ferràs. În cadrul evenimentului a fost prezentată campania lansată de Departamentul Egalitate și Feministe cu ocazia zilei de 8 martie, cu deviza „Spre o normalitate feministă”.

Campania a fost construită pentru a susține că realitatea a ceea ce este considerat normal trebuie să fie mult mai bună. Așa a explicat Tània Verge: „ Ieșim dintr-o pandemie, și ar trebui să ne îndreptăm spre normalitate; dar despre ce normalitate vorbim? Pentru femei, aceasta este o normalitate patriarhală, în care doar pentru că suntem femei suntem plătiți mai puțin pentru același loc de muncă, avem locuri de muncă mai precare, ne asumăm majoritatea sarcinilor de îngrijire a copiilor și a persoanelor aflate în întreținere și trebuie să demonstrăm mult mai mult pentru a accesa orice post sau loc de conducere. Contribuțiile noastre sunt adesea făcute invizibile, chiar și în mass-media, și primim întreruperi constante atunci când ne prezentăm ideile și argumentele ”. De aceea este esențial să spargem mirajul egalității, care ne face să credem că s-au făcut multe progrese și că femeile au toate drepturile garantate. „ Nu avem încă egalitate efectivă și ceea ce avem nevoie este o transformare feministă urgentă ”, a spus Verge. De această transformare, la care se lucrează deja instituțiile împreună cu cetățenii, entitățile și mișcarea feministă, nu se poate aștepta să se bucure de generațiile viitoare: „ Avem nevoie de ea acum și vom face. it now ”, a insistat ministrul.

În cadrul evenimentului comemorativ, reprezentanții diferitelor organizații și grupuri feministe au dat citire declarației instituționale aprobată în cadrul prezentului 8 martie. Artista Mari Chordà a fost însărcinată cu prezentarea conferinței centrale, „Artă și feminisme.”

Sursa : Tania Verge: „Vrem transformarea feministă acum, abia așteptăm”