Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, a identificat şi pus la dispoziţia copiilor din zonele calamitate 1045 de locuri gratuite în taberele şcolare: 385 de locuri în judeţul Sibiu, 360 în judeţul Hunedoara, 200 în Dâmboviţa şi alte 100 în judeţul Arad.

Autorităţile din Iaşi, Neamţ şi Botoşani organizează tabere pentru 250 de copii ai sinistraţilor din cele trei judeţe, finanţarea fiind asigurată din donaţii pe care le-au obţinut prefecturile sau primăriile din zonele calamitate.

În cele trei judeţe, inundaţiile au provocat pagube semnificative, până acum fiind raportate valori de minimum  27 de milioane de euro dIaşi şi cel puţin 37 milioane de lei în Neamţ.

Jandarmii din cadrul Centrului de Pregătire Montană al Jandarmeriei Române din Sinaia organizează în perioada 12-19 iulie o tabără pentru 13 copii, cu vârste de la 7 la 15 ani, proveniţi din comuna Săuceşti, judeţul Bacău. Jandarmii montani au pregătit un program care cuprinde vizite la muzeele din Sinaia, Buşteni şi Câmpina, la mănăstirile din zonă, precum şi drumeţii pe traseele turistice, plimbări cu telegondola şi telecabina. Copiii vor fi iniţiaţi în domeniul alpinismului de către instructorii Centrului Montan al Jandarmeriei Române, la poligonul alpin Stânca Sfânta Ana. Toate cheltuielile de cazare, masă, transport şi vizitare a obiectivelor prevăzute în program sunt suportate de jandarmi. Şi în urma inundaţiilor din anul 2008 jandarmii montani au organizat o tabără de acest fel pentru alţi 18 copii proveniţi din familiile afectate.

Încă 70 de copii din zonele sinistrate din judeţul Botoşani vor beneficia de o tabără gratuită la munte. Primul grup de 32 de copii a plecat deja, după ce a primit pachete cu haine şi încălţăminte. Acţiunea ca fost iniţiată de primarul din Râşnov, care asigură copiilor o săptămână de vacanţă departe de zona inundaţiilor. Un alt grup  de copii va pleca în perioada 23 iulie-3 august, într-o tabără la Borsec, la iniţiativa şefului comunităţii evreieşti din Dorohoi.

Câteva sute de copii din familiile sinistrate din Moldova vor sosi începând de săptămâna viitoare, în tabăra din oraşul sibian Sălişte, unde li se va asigura transportul, cazarea şi mâncarea gratis, a declarat miercuri, pentru Agerpres, şeful Direcţiei Judeţene pentru Tineret, Claudiu Spânu.