Interviu cu Ángel Viveros, primarul oraşului Coslada: 

Coslada este un municipiu din Comunitatea Madridului care are o rezonanţă specială pentru orice român care a trăit în Spania. Este oraşul care se aude poate cel mai des pe buzele tuturor atunci când se vorbeşte despre românii din Spania. Coslada este un oraş românesc în proporţie de 18% şi lucrul acesta se vede peste tot unde se văd magazine, baruri, discoteci româneşti, iar stâlpii din localitate sunt plini de anunţuri în română. Cei care au găsit în acest oraş o a doua casă sunt la fel ca şi ceilalţi români din Spania, dornici să ducă o viaţă mai bună şi mai demnă. De câţiva ani buni, autorităţile locale s-au străduit să-i facă pe români să se simtă parte din acest oraş, aproape lipit de Madrid, şi să nu se considere simpli oaspeţi pasageri. Rezultatele se văd acum, pentru că românii apelează tot mai des la serviciile municipalităţii şi se informează tot mai des de la sursă. Pentru primarul oraşului, Ángel Viveros, românii sunt o sursă continuă de beneficii pentru Coslada atâta timp cât se simt în acest oraş ca la ei acasă şi le pasă de ceea ce se întâmplă în jurul lor.

 

Reporter: – Câţi români sunt acum în Coslada şi care este tendinţa, se întorc acasă din cauza crizei sau vin în continuare aici?

 

Ángel Viveros: – Avem în Coslada 16400 de români, ceea ce înseamnă 18 la sută din populaţia oraşului. În legătură cu tendinţele,  pot să vă spun că în urmă cu puţin timp s-a făcut un studiu care este valabil şi este asemănător cu studiile realizate de noi. Concluziile sunt că o treime intenţionează să se întoarcă în România, alţi 33 la sută doresc să rămână în Coslada şi o treime care încă nu ştie ce decizie să ia. Se observă, conform datelor pe care le avem, o scădere a numărului de români în ultimul an. Până anul trecut, românii erau în continuă creştere, însă calculăm că au plecat din Coslada, în ultimele luni, între 800 şi o mie de români. S-au întors în România.

 

Rep: – Un indicator bun este Piaţa Românilor, nu-i aşa?

 

Ángel Viveros: – Avem câteva zone: Piaţa numită a Românilor, Plaza del Sol şi zona istorică a oraşului, unde 28 la sută din populaţie este reprezentată de români. Apoi avem şi cartierul gării, unde 38-40% din locuitori sunt români. Sunt zone pe care le considerăm de referinţă şi sunt fiabile pentru observarea tendinţelor.

 

Rep: – Ştim că aproximativ 200 de români se prezintă zilnic la Primărie cu diverse probleme. Cum comunică funcţionarii cu ei, sunt bine informaţi? Aici am văzut că aveţi şi mijloace de informare în limba română.

 

Ángel Viveros: – Am depăşit perioada în care românii din Coslada aveau reţineri în ceea ce priveşte interesul pentru drepturile şi obligaţiile pe care le are orice locuitor.  De când am preluat Primăria, am semnat acorduri cu Consulatul României, cu Ambasada, avem informaţii şi traducători care lucrează pentru primărie şi pentru consulat, am semnat acorduri şi cu asociaţiile românilor de aici, astfel încât rezultatul este pozitiv şi eficient. Şi efectiv, pe la Primărie trec zilnic între 200 şi 300 de români care se informează la departamentele noastre, pentru gestionarea problemelor pe care le au. Acordurile semnate au făcut mai uşoară această gestiune. Pe măsură ce sunt mai informaţi, numărul celor care solicită asistenţă este mai mare. Nu există aproape nici o diferenţă între problemele lor şi cele ale celorlalţi locuitori ai oraşului. Sunt interesaţi despre serviciile pe care le asigurăm, dar şi de actele pe care trebuie să le obţină de la Consulat. La primărie le oferim formularele şi le preluăm apoi completate, pentru certificate de naştere şi alte documente, ele sunt trimise la Madrid şi de acolo înapoi la primărie. Acest procedeu uşurează mult gestionarea actelor. Apoi avem aici biroul Europe Direct, Coslada fiind de altfel primul oraş după Madrid care deţine acest punct de informare privind serviciile şi, mai ales, drepturile cetăţenilor europeni. Avem date foarte bune privind numărul de vizitatori, atât spanioli care trăiesc în Coslada, cât şi români. Acest birou este rezultatul colaborării cu FEDROM şi cu Uniunea Europeană şi nu este întâmplătoare instalarea lui în Coslada, pentru că oraşul nostru este oraşul din Spania care are cei mai mulţi cetăţeni europeni, 96% dintre străini.  Cred că astfel ne sunt recunoscute eforturile de integrare, atât din partea Ambasadei României, cât şi din partea Uniunii Europene, pentru că rezultatele eforturilor noastre se văd.

 

Rep: – A crescut interesul românilor pentru participare la viaţa socială sau a crescut doar numărul celor care se informează în legătură cu aceste servicii?

 

Ángel Viveros: – Cum ziceam, a crescut treptat numărul românilor care vin să se informeze, dar suntem încă departe de un număr important de cetăţeni români care doresc această informaţie. Însă cred că am făcut paşi importanţi în acest sens şi numărul este din ce în ce mai mare. E adevărat, canalele pe care transmitem informaţia sunt din ce în ce mai multe: biroul de informare în cadrul Departamentului de Imigraţie, biroul de informare aici, în Primărie, plus pliantele informative în limba spaniolă şi în limba română. Informaţiile în limba română apar şi pe ecranele de tip tabel electronic pe care le-am instalat. Toate campaniile pe care le facem, fie despre serviciile sociale, fie de mediu, fie de egalitate, se fac în ambele limbi. Sigur, românii sunt sensibili la aceste eforturi de apropiere pe care le facem. Aceste informaţii directe, oficiale, le înlocuiesc treptat pe cele pe care românii le aveau din auzite. Situaţia lor actuală şi conştiinţa de cetăţean european au înlăturat şi teama aceea de la început de a se apropia de instituţii, când mulţi nu aveau actele în regulă. La asta adăugăm şi ridicarea moratoriului. Sunt elemente importante, dar cele mai importante sunt campaniile de informare pe care le facem, pentru că dacă cetăţenii nu se apropie de administraţie, adminstraţia are obligaţia să se apropie de ei.

 

Rep: – Dacă ne uităm la numărul celor care au votat la alegerile parlamentare în Coslada, în jur de 600 de români, putem spune că a crescut numărul celor care participă la vot, numărul celor care se identifică drept cetăţeni ai oraşului Coslada?

 

Ángel Viveros: – Participarea trebuie să o avem pe lista problemelor care trebuie rezolvate, pentru că e important să votăm, să decidem şi să ne alegem reprezentanţii. În acest sens trebuie să continuăm să lucrăm şi să avansăm. Noi colaborăm cu asociaţiile şi cu bisericile, care strâng în jurul lor cel mai mare număr de cetăţeni care participă la acţiunile cu caracter religios. Vorbim de bisericile adventistă, penticostală şi ortodoxă. Avem o relaţie foarte bună cu cele trei biserici, am avut multe întâlniri. Unul din rezultate este sărbătorirea Paştelui ortodox în Coslada, anul acesta a fost al doilea consecutiv, la care au participat aproximativ 8 mii de credincioşi. Avem acţiuni ca „Mercadillo de las culturas” sau acţiunile organizate de Departamentele de Imigraţie şi Protecţia Mediului, cum a fost cea de conştientizare a necesităţii de curăţare a oraşului. Am avut 60 de români, din cartierul Gării (Barrio de la Estación) care au participat efectiv, au curăţat timp de câteva ore, împreună cu vecini spanioli, Parque del Jarama. A fost o acţiune binevenită, care a potenţat participarea. Cred că a fost un succes şi cred că pe zi ce trece avem o legătură tot mai apropiată cu românii de aici, legătură asigurată prin dialog şi prin încrederea pe care românii o au în instituţiile administraţiei publice.  

 

Rep: – Referitor la această încredere, credeţi că vor fi mai mulţi românii care vor dori să voteze la alegerile locale din Coslada?

 

Ángel Viveros: – Cred că românii trebuie să vadă cât de utilă este administraţia şi că au posibilitatea de a contribui la asta, să decidă ce administraţie doresc. Au avut posibilitatea să vadă cine i-a guvernat până acum patru ani, ce proiecte, ce activităţi se realizau cu ei şi pentru ei şi ce servicii aveau şi care sunt cele pe care le avem acum. Sunt probe evidente, pe care ei le pot compara. Acum cunosc mai bine serviciile şi tot ce oferim din partea administraţiei. Pentru mine, şi pentru asta mă simt foarte mândru, e o onoare să fiu primarul a peste 90 de mii de cetăţeni ai oraşului Coslada, indiferent de origine, rasă, religie, condiţie socială, cu diferite sensibilităţi sau orientare sexuală. Toţi sunt cetăţeni care contribuie la dezvoltarea şi la progresul oraşului. Proporţional cu numărul de locuitori, suntem oraşul care are cei mai mulţi imigranţi şi eu sunt destul de mulţumit. Mereu se pot face mai multe lucruri, însă nivelul de integrare este pozitiv şi munca noastră în acest sens este apreciată de cetăţeni.

 

Rep: – S-a îmbunătăţit imaginea românilor în Coslada? Ştim că au fost şi poate mai sunt cazuri de români care au creat probleme şi care au transmis o imagine nu tocmai bună, cum sunt cei care beau alcool în parcuri.

 

Ángel Viveros: – Imaginea este mai bună şi cred că sunt două motive: pe zi ce trece regulile sunt tot mai bine cunoscute, normele de convieţuire sunt din ce în ce mai respectate şi, pe de altă parte, spaniolii din Coslada cunosc mai mult din cultura românilor. Există români care trăiesc de 12-15 ani în Coslada şi care aproape nu se mai deosebesc, prin comportament şi atitudine civică, de spanioli. Cu cei mai nou-veniţi… mai avem de muncă în acest sens. Avem, totuşi, culturi diferite, din ţări diferite şi deci forme de a trăi diferite. La fel de respectabile, dar întotdeauna trebuie să respectăm normele de convieţuire pe care le stabilim. S-a avansat în acest sens, din ambele părţi, un lucru pozitiv, prin schimbare de atitudine şi cunoaştere reciprocă. Sunt mulţi români care beau pe stradă şi care acum văd coşurile de gunoi unde trebuie să îşi arunce sticlele, cutiile sau pungile. Până de curând, în Plaza del Sol, unde se strâng mulţi români, era mizerie mare, dar acum e de fiecare dată mai curat. Acesta e rezultatul campaniilor pe care le face administraţia şi al apropierii noastre de asociaţii şi biserici, al activităţilor pe care le organizăm împreună.

 

Rep: – Ce contribuţie au imigranţii şi în special românii în Coslada şi cum ar fi Coslada fără cei 16 mii de români?

 

Ángel Viveros: – Nu pot să îmi imaginez asta! Nu ar fi real, nu ar fi Coslada de astăzi. Aşa cum nimeni nu îşi poate imagina Coslada în anii 80, fără jumătate din populaţie care provenea din alte regiuni ale Spaniei, din Andalucia, Extremadura, Castilla La Mancha, Castilla Leon. Fără ei Coslada nu ar fi progresat. Convieţuire, solidaritate. În legătura cu imigranţii, majoritatea de origine română, ei au fost receptivi. Românii şi ceilalţi imigranţi au contribuit la progresul oraşului nostru, au venit ca mână de lucru, au contribuit la creşterea natalităţii, care acum zece ani era foarte mică şi cred că foarte important a fost că au ocupat locuri de muncă şi spaţii, locuinţe care erau practic imposibil de ocupat. În afară de aspectul cultural, care este şi el foarte important, cred că mâna de lucru a adus bogăţie, progres şi beneficii pentru Coslada.