Romanii din Spania se confrunta din ce in ce mai des cu situatii nedrepte, in urma aplicarii restrictiilor de munca printr-o decizie neasteptata a guvernului Zapatero. Desi Spania a modificat restrictiile, la nici 2 luni de la aplicarea lor, o mare parte dintre elevii si studentii romani si-au pierdut dreptul de munca de la 22 iulie 2011 din simplul motiv ca si-au continuat pregatirea pentru bacalaureat sau facultate si pentru nu s-au inscris de la 16 ani la INEM ca solicitanti ai unui loc de munca.

Asa ca multor romani din Spania modul in care se aplica restrictiile de munca li se pare cel putin nedrept. Dupa ce ca si-au putut pastra dreptul de munca doar romanii care pe 22 iulie 2011 erau angajati cu contract de munca sau erau someri solicitanti ai unui loc de munca (cu „demanda de empleo„) prin Oficiul Fortelor de Munca, categoria cea mai discriminata este cea a elevilor si studentilor romani din Spania care devin si ei victimele acestei legi-capcana. Cei care nu au parintii cu drept de munca sunt nevoiti sa treaca prin procedura de obtinere a unui permis de munca. Pe langa studenti si elevi, insa, situatiile sunt mult mai diverse si uneori mai dramatice.

Pentru ca vrea diploma de Bacalaureat, a ramas fara drept de munca

Andreea este o romanca de 17 ani, eleva in clasa a XII-a la IES Ribalta din Castellon de la Plana. Fata se afla in Spania din anul 2000 si, pana anul acesta, a locuit in Albocasser, provincia Castellon. La sfarsitul lunii august, mutandu-se impreuna cu tatal ei in Castellon de la Plana, a mers la sectia de politie pentru straini (Extranjeria) pentru a-si schimba domiciliul.

Surpriza si indignarea celor doi a fost majora in momentul in care minora si-a primit noul Certificat de Cetatean Comunitar in care se preciza ca nu are drept de munca. Tatal le-a cerut explicatii autoritatilor, iar raspunsul acestora l-a lasat fara cuvinte. Eleva in varsta de 17 ani, rezidenta in Spania de 11 ani, isi pierduse dreptul de a munci in Spania pentru ca nu se incadra in niciuna dintre cele 3 situatii: nu era angajata legal, nu era somera si nu era nici solicitanta a unui loc de munca prin INEM. „Fiica mea termina liceul la anul, in vara lui 2012 si, daca va vrea sa lucreze, va trebui sa ceara permis de munca. Este absolut revoltator! Mi-au spus ca de la 16 ani tinerii din Spania pot munci si fata mea, eleva romanca la liceu, ar fi trebuit inscrisa ca solicitanta a unui loc de munca la INEM ca sa-si pastreze dreptul de a lucra. Cum sa fi cerut loc de munca din moment ce ea abia acum este la liceu? Oare cati parinti din Spania, indiferent de nationalitate, isi inscriu la INEM copiii liceeni atunci cand acestia implinesc 16 ani si trec in clasa a XI-a?„, se intreba nemultumit tatal.

alexandra_luncanProblema devine cu atat mai spinoasa cu cat in aceasta situatie se afla mii de elevi in ani de studiu terminali si de studenti romani de pe intreg cuprinsul Spaniei, care studiaza pentru a-si face o cariera si care nu au avut inca niciun loc de munca pana acum. Iulia-Alexandra Luncan este o studenta romanca de 20 ani. Se afla de 7 ani in Spania si in prezent este in anul III la Traducere si Interpretare. Desi a lucrat sporadic inca de la 16 ani, ea si-a continuat studiile. De anul trecut, din luna mai, dupa ce a lucrat o perioada, a ramas inscrisa la INEM si acum este una dintre putinele studente romance care isi pot pastra dreptul de munca. Nu in aceeasi situatie se afla multe dintre prietenele ei romance, eleve sau studente, care s-au dedicat doar studiului si nu s-au inscris la INEM ca solicitante ale unui loc de munca, trezindu-se din luna iulie ca au ramas fara dreptul de a lucra in Spania.

Pensionat pe caz de boala cu 9 ani lucrati, dar fara drept de munca

Nu doar elevii si studentii au ramas fara drept de munca, iar lista abuzurilor provocate de instaurarea permiselor de munca pentru romani ramane deschisa. Stefan Vasile are 52 de ani si este din Constanta. S-a stabilit in Spania acum 12 ani. In 2008, barbatul a suferit un accident de munca si a fost pensionat pentru incapacitate totala permanenta de munca in profesia de electromecanic. Stefan primeste de la statul spaniol o pensie pe caz de boala si are drept de munca in alte profesii in care nu trebuie sa fie nevoit sa-si foloseasca mana dreapta. Mai bine spus, avea drept de munca! Vrand sa-si schimbe adresa de domiciliu, romanul a ajuns la politie si a aflat ca de la 22 iulie 2011 si-a pierdut dreptul de munca in Spania pentru ca nu este inscris la INEM ca solicitant al unui loc de munca. „Eu primesc pensie de la statul spaniol, deci nu sunt in afara legii, sunt inregistrat la Asigurarile Sociale si in prezent. Nu inteleg de ce trebuie sa-mi pierd dreptul de munca dupa 9 ani lucrati din greu. Oricum, eu imi primesc pensia in continuare, dar nu este vorba numai despre mine ci si despre sute sau mii de alti romani aflati in situatia mea si asupra carora se comite un abuz„, precizeaza Vasile Stefan.

„Sunt de 11 ani in Spania si imi va trebui permis de munca”

Daria Radu s-a stabilit in Spania acum 11 ani, in Castellon, urmandu-si sotul care era deja de un an pe meleaguri iberice. Dupa ani de chin, au obtinut drept de rezidenta si de munca permanent. Sorin a continuat sa lucreze, insa Daria, dupa nasterea celui de-al doilea copil a ramas acasa sa-i creasca pe cei mici. Nu a avut ajutor de somaj pentru ca a plecat de bunavoie de la firma la care lucra. Anul acesta, cand cel mai mic dintre copii a implinit 3 ani si va merge la gradinita de stat, unde poate ramane pana la ora 17.00, Daria a decis sa se reangajaze. A reusit sa-si gaseasca de lucru la sfarsitul lunii august insa a avut parte de o surpriza neplacuta, de mari proportii, cand a aflat ca din data de 22 iulie 2011 nu mai are drept de munca si, pentru a putea lucra cu contract, va trebui sa solicite un permis de lucru pe baza caruia va putea fi angajata. „Mi se pare strigator la cer! Viata mea este in totalitate in Spania. Avem un apartament cumparat, doi copii la scoala, am fi putut cere si cetatenia spaniola dar nu am considerat necesar pentru ca nu am crezut ca a fi roman imi poate aduce atatea probleme„, spune femeia cu amaraciune. Familia Radu a consultat si un avocat care le-a dat asigurari ca in mod normal este un abu

ovidiu

z, insa cum situatia Spaniei este foarte dificila, s-ar putea ca noua lege sa fie interpretata in contextul actual si sa nu aiba ca

stig de cauza. Singurul lucru pe care il pot face acum este sa astepte data de 1 ianuarie 2013 si sa spere ca restrictiile de munca impuse romanilor vor lua sfarsit.

Cu putin noroc si prevedere, si-au pastrat dreptul de munca


Ovidiu Sinculei (26 de ani), din Botosani, stie ca a fost cat pe ce ramana si el fara drept de munca, desi a cotizat in Spania si a primit ajutor de somaj. „Cum nu mai gaseam nimic de lucru, m-am intors in Romania. Dupa un timp am revenit, insa nu mai reinnoisem cererea de solicitare a unui loc de munca la INEM, asa ca daca spaniolii dadeau legea atunci, ramaneam pe dinafara, dupa 5 ani de munca in Spania. A fost o chestiune de noroc, pentru ca varul meu m-a recomandat si m-a adus la munca in locul lui acum cateva luni. In prezent, am un contract temporar in agricultura„, precizeaza tanarul. Ovidiu este sigur ca masura impusa de guvernul spaniol nu va ajuta economia Spaniei, iar „romanii se descurca bine oriunde si, oricum ar fi, tot sunt cei mai cautati de angajatorii spanioli pentru ca cei de aici nu vor munca grea„.

Exista si romani care s-au inscris singuri la Oficiul Fortelor de Munca din Spania pentru a solicita un job. Manuela Alexuc are 30 de ani, este originara din Brasov si a venit in Spania acum trei ani. „Am nascut aici si, dupa ce a crescut putin Ariana, cum imi cautam un prim serviciu, am decis sa apelez si la INEM pentru a-mi gasi de lucru. Ma gandeam ca ei ma vor putea ajuta cu ceva pe masura pregatirii mele, unde sa fie nevoie de limba engleza. Usor-usor, am vazut ca situatia devine tot mai dificila manuela-alexucpentru toti si ma asteptam sa ni se intample ceva rau noua, strainilor„, marturiseste tanara mamica. Manuela recunoaste ca, dupa cateva luni, si-a pierdut speranta gasirii unui loc de munca prin INEM, insa cel putin inscrierea a ajutat-o sa-si pastreze dreptul de munca in prezent. „Nu consider ca introducerea permiselor pentru romani va rezolva criza locurilor de munca din Spania. Parerea mea este ca tot spaniolii au de pierdut pentru ca romanii se vor descurca si vor continua sa lucreze, nu vor pleca acasa„, concluzioneaza Manuela Alexuc.

Legea care ne-a coborat la statutul de europeni de rangul doi

Guvernul Spaniei a decis sa reactiveze din 22 iulie a.c. necesitatea prezentarii unui permis de munca pentru cetatenii romani care doresc sa se angajeze in regimul „cuenta ajena„. Decizia ii afecteaza aproape pe jumatate dintre romanii din Spania, care nu sunt nici angajati cu acte si nici inregistrati ca someri in cautare de munca, prin Oficiul de Munca INEM. In continuare, insa, romanii pot sa munceasca legal pe cont propriu, ca „autonomo” sau pot solicita permisul de munca pe baza unui contract de munca, iar partea buna a lucrurilor este ca acesta va fi aprobat indiferent de situatia somajului din sectorul de activitate.