#Madrid –

Cu o perspectivă cuprinzătoare și foarte pragmatică

Peste 30 de persoane au participat la atelierul de durere cronică organizat de Comisia de îngrijire a durerii a Spitalului Universitar Móstoles. Cu o perspectivă multidisciplinară, workshop-ul și-a menținut dinamica deschisă cu care a fost dezvoltat anul trecut și a redus intervențiile, descarcându-le din conținutul clinic. Conform sondajelor de satisfacție colectate în rândul participanților, această întâlnire este un succes datorită percepției pacienților: ei simt că acest spital public din Comunitatea Madrid face un efort pentru a-i îngriji și, de asemenea, pentru a-i înțelege mai bine. Aceștia prețuiesc ca extraordinar demersul care apare dincolo de consultare și posibilitatea de a cere și de a accesa informații într-un mod mai puțin corset decât în ​​consultația tradițională. Medici din diferite specialități, kinetoterapeuți și asistente au oferit instrumentele pentru a ajuta la reducerea percepției durerii într-un mod colocvial și foarte pragmatic. Atelierul a durat aproximativ patru ore. Majoritatea pacienților pe care i-a consultat erau femei de vârstă mijlocie.

A avea informații riguroase este un supliment perfect pentru pacienții care suferă de durere cronică pentru a îmbunătăți aderența la tratamente și pentru a consolida mesajele cheie legate de obiceiurile sănătoase. După întâmpinarea dr. Fe Muñoz, președintele Comitetului de îngrijire a durerii, șeful Unității de durere, dr. Rosa Zueras a explicat ce este durerea și de ce se perpetuează.

Printre alte subiecte, aceștia au discutat și despre ce pot ajuta profesioniștii și serviciile medicale, instrumentele care pot fi folosite pentru a obține cea mai bună calitate a vieții, nutriția, igiena posturală și exercițiul fizic. La această întâlnire a participat și un profesionist al asistentei medicale din spitalul nostru, care este și pacient, care s-a încheiat cu un atelier de Pranayama pentru a învăța să controlezi respirația. Relaxarea sau mindfulness, care într-o fază avansată ar putea fi și meditație, este din ce în ce mai recomandată ca un instrument foarte eficient pentru a reduce efectele durerii cronice.

Nu tutunului, produselor pre-gătite și alimentelor procesate

Pe parcursul acestei întâlniri, în mai multe rânduri, s-a reamintit importanța menținerii obiceiurilor sănătoase datorită impactului direct pe care acestea îl au asupra inflamației și asupra senzației de durere și a modului în care sunt capabile să influențeze calitatea vieții cu până la 80%. Fără a uita unele cunoscute precum obezitatea și sedentarismul, s-a încercat să se precizeze cum și de ce este esențial să le menținem pe unele și să le eviți pe altele.

S-a explicat efectul direct al toxinelor, precum tutunul, care crește durerea prin împiedicarea funcționării normale a articulațiilor din cauza efectelor nocive cauzate de substanțele cancerigene și toxice pe care le conține. În ceea ce privește alimentația, s-a explicat cum unele alimente favorizează și procesele inflamatorii. În mod concertat, s-a pus accent pe oportunitatea minimizării produselor pre-gătite, a cârnaților și a alimentelor procesate precum produsele de patiserie industriale; toate acestea nerecomandate în caz de durere cronică.

Sursa: Comunitatea Madrid – Succesul celei de-a doua ediții a „Atelierului de durere cronică” pentru pacienți organizat la Spitalul Universitario de Móstoles