ARTICOLE PUBLICATE ÎN DIVERSE REVITE ȘTIINȚIFICE

Neurologii de la Spitalul Clínico San Carlos au publicat mai multe articolele oamenilor de știință despre un studiu în curs de desfășurare despre modificările cognitive la persoanele care au trecut covid-19, care dezvăluie apariția deficitelor cognitive, în special în atenție și viteza de procesare, funcția executivă și memoria episodică.

Unu din lucrările publicate de acest grup de cercetători de la Institutul de Neuroștiințe al Spitalului Clínico San Carlos, în Jurnalul o f Medicina clinica, studiaza relatia dintre oboseala si functia cognitiva in sindromul post-covid. Oboseala este unul dintre cele mai frecvente și invalidante simptome din acest sindrom, având o componentă fizică și cognitivă. În acest studiu, pacienții au fost evaluați folosind una dintre cele mai utilizate scale de oboseală în domeniul științific (MFIS) și un protocol extins de evaluare neuropsihologică.

. Folosind diferiți algoritmi de învățare automată, am încercat să prezicem rezultatele evaluării oboselii folosind datele obținute din evaluarea neuropsihologică. Modelele nu au reușit să estimeze în mod fiabil prezența sau absența oboselii, inclusiv oboseala cognitivă, sau severitatea acesteia.

“ Aceste constatări sunt importante pentru a cunoaște caracteristicile deficitelor cognitive care se observă în sindromul post-covid. Rezultatele cercetării noastre susțin că oboseala, depresia, anxietatea și deficitele cognitive au probabil mecanisme diferite în sindromul post-Covid, ceea ce este important pentru abordarea și dezvoltarea tratamentelor pentru această boală”, explică cercetătorul principal al studiului și un neurolog.de la Spitalul Clínico San Carlos, Jordi Matias-Guiu Antem.

Acest studiu este unul dintre primele din literatura medicala in aceasta directie. Sindromul post-covid constă în persistența diferitelor simptome timp de luni de zile după suferința de infecție acută cu SARS-CoV-2. Această entitate a fost astfel recunoscută de către Organizația Mondială a Sănătății în octombrie 2021 și printre simptomele post-covid Cele mai frecvente includ oboseală, detresă respiratorie și modificări cognitive.

Trăsături de personalitate și simptomatologie persistentă

Într-un alt studiu, publicat de acești cercetători în revista Brain Sciences, a fost efectuată o evaluare a trăsăturilor de personalitate la persoanele cu sindrom post-covid. Cercetătorii au concluzionat că anumite caracteristici de personalitate au fost asociate cu dezvoltarea anxietății și a depresiei, așa cum se întâmplă cu alte patologii cronice, dar nu și cu deficitele cognitive, oboseala sau calitatea somnului.

La fel, într-un al treilea studiu realizat de profesioniști de la Institutul de Neurosciențe al Clinicii San Carlos, publicat cu această ocazie în Journal of Psychiatric Research, a examinat pacienți care au raportat simptome persistente luni de zile după suferind de infecție acută covid-19 printr-o evaluare cognitivă exhaustivă 19% dintre pacienți erau femei, cu o vârstă medie de 51 ani. În acest studiu s-au evaluat oboseala, simptomatologia depresivă, anxietatea, somnul și funcția olfactivă, ajungând la concluzia că nu a fost observată nicio relație între simptomele depresive sau anxietatea cu funcția cognitivă.

Deficitele cognitive observate confirmă că infecția cu SARS-CoV-2 este asociată cu modificări cognitive obiectivizabile printr-un examen cognitiv la persoanele cu sindrom post-COVID. Deși modificările cognitive au fost de obicei de amploare uşoară sau moderată, faptul că afectează tinerii presupune o mare repercusiune. „Cunoașterea modelului alterărilor cognitive în sindromul post-COVID este importantă, pe de o parte, pentru diagnosticul diferențial cu alte patologii; pe de altă parte, este un prim pas de a căuta intervenții care să permită ameliorarea acelor deficite”, subliniază dr. Matías-Guiu Antem.

Pentru realizarea studiului se efectuează o evaluare exhaustivă a pacienților, constând într-o baterie de teste cu durata de câteva ore administrate de experți în neuropsihologie, și altele computerizate autoadministrate de către pacienții înșiși. . Explorarea durează trei zile cu mai multe teste pentru a ajunge la concluziile stabilite în studiu. În plus, se corelează rezultatele obținute cu rezonanța magnetică, realizată de grupul de imagistică biomedicală a Spitalului Clínico San Carlos, și biomarkerii de sânge.

Sursa: Comunitatea Madrid – 2022 Studiile de la Spitalul Clinic dezvăluie modelul modificărilor cognitiv observat în sindromul post covid