Steagul Spaniei este unul dintre cele mai frumoase din Europa pentru că folosește culori simetrice și plăcute: roșu și galben.

Steagul Spaniei este un semn care era folosit inițial de armate ca suport vizibil pentru ridicarea stemelor reprezentative ale monarhilor, ajutând la înlocuirea ridicării unui obiect metalic greu prin reprezentarea acestuia brodat pe o pânză și atașat la un stâlp.

Drapelul este acum un obiect ușor ca greutate, dar ușor și de transportat și vizibil peste capetele combatanților.

Steag Spania – Cum a apărut actualul steag al Spaniei

Steagul Spaniei

Steagul Spaniei

Originea actualului steag al Spaniei datează din secolul al XVIII-lea când majoritatea armatelor marine din țările vecine (Franța, Napoli, Toscana, Sicilia etc.) foloseau steaguri similare pe care predominau culoarea albă.

Apăreau astfel probleme de identificare pe mare printre navele de război ale acelor țări. Această situație l-a determinat pe regele Carlos al III-lea să comande un înlocuirea drapelului naval cu premisa că acesta va fi vizibil de la distanțe mari.

La concursul convocat în acest scop au fost selectate douăsprezece schițe, dintre care Regele a selectat două (una pentru marina de război și alta pentru marina comercială) care au devenit reglementare prin Decretul Regal din 28 mai 1785.

Cum a apărut Steagul Spaniei cu culorile actuale

În timpul Războiul de Independență (1808-1814), unii marinari au continuat să lupte în campanii terestre, dând naștere pentru prima dată steagurilor bicolore au început să fie văzute în interiorul Spaniei.

Sub domnia Isabelei a II-a (1833-1868), folosirea drapelului bicolor a fost extinsă și asupra Armatei , procedându-se astfel la unificarea drapelului spaniol sub forma actuală de steag în Spania.

Decretul Regal din 13 octombrie 1843 stabilea înlocuirea steagurilor, steagurilor, cocardelor și însemnelor Armatei cu altele noi roșii-albe. În timpul celei de-a doua Republici (1931-1939), în timpul guvernării provizorii, la 27 aprilie 1931, a fost promulgat un decret care a determinat adoptarea unui nou drapel naţional „format din trei benzi orizontale de lăţime egală, cea roşie fiind cea superioară, cea centrală galbenă, iar cea de jos de violet închis”.

Steagul Spaniei a fost reinstituit după Războiul Civil

La scurt timp după începerea Războiului Civil (1936-1939), tabăra națională a restabilit steagul roșu – galben – roșu în rândul trupelor rebele.

Ulterior au proliferat însă diferite modele de steag, motiv pentru care Consiliul Național de Apărare a semnat la 29 august 1936 Decretul 77, prin care a reinstituit drapelul tradițional. În articolul său unic, scrie: „Steagul bicolor roșu și auriu este reinstituit ca steag al Spaniei”.

După moartea lui Franco, în 1975, și odată cu restaurarea Casei de Borbon în persoana regelui Juan Carlos, acest regulament a fost înlocuit de Decretul Regal 1511.