Valencia va avea, începând cu luna noiembrie, cel mai modern și mai complex spital din Comunitate, Nuevo La Fe. Acesta a fost deja cotat prin valoarea investiției (300 milioane de euro) și anvergura proiectului ca fiind între cele mai bune 50 de spitale din Europa. Pe lângă dimensiuni și dotări (80 de ascensoare, 35 săli de chirurgie dintre care 6 supertehnologizate, saloane individuale pentru pacienți, 195 cabinete și 116 săli de explorări speciale) spitalul se va remarca prin rolul important pe care îl acordă ultimelor tehnologii. Exemple privind introducerea acestora sunt de la cele mai „banale” până la cele mai sofisticate.

Pacienții vor purta o brățară inteligentă cu localizator și posibilitatea de a se asocia acestei brățări istoria clinică și tratamentul. Simplele cărucioare ale infirmierilor vor avea calculatoare cu ecran tactil, scanere de radiofrecvență și de coduri de bare și imprimante de etichete.

Spitalul va avea și o parte docentă și de cercetare unde se vor dezvolta noi tehnologii sanitare. Pregătirea medicilor se va face, înainte de a trata pacienți reali, pe roboți care tușesc, sîngerează, plâng, tremură, li se schimbă culoarea pielii, au puls și li se poate lua presiunea arterială.

lafeinterior1Va dispune de asemenea de propriul laborator farmaceutic, o sală în care se vor fabrica citostatice și compoziții sterile precum și anumite produse pediatrice și antidoturi care nu apar pe piață deoarece nu sunt profitabile pentru industria farmaceutică.

Chirurgia vasculară va deține o sală de chirurgie hibridă, adaptabilă atât pentru chirurgie directă, videochirurgie cât și radiochirurgie.

În fine, se va implementa un nou sistem de gestiune a pacienților numit Orion Clinic care deja a fost probat în Spitalul Doctor Peset. Orion Clinic va permite, pe lângă acesul la istoriile clinice ale pacienților, gestionarea alertelor, obținerea de probe online, gestionarea integrată a tratamentelor și acțiunilor terapeutice asupra pacientului, schimb de documente cu dispensarele.

Se vor dezvolta serviciile de spitalizare acasă și ambulatorii. Va exista o unitate de spitalizare doar pe timpul zilei, o unitate de chirurgie fără spitalizare și se va pune un accent important pe telemedicină.

Comunitatea Valenciană dispune de cele mai performante dotări în materie de sănătate publică, alături de Madrid, Andalucia y Cataluña. Cel mai puțin dotate sunt Galicia, Extremadura, Castilla y Leon și Castilla-La Mancha.