A REUSIT SA REDUCE REPERCUSIILE EMOTIONALE SI CRESTE CALITATEA VIEII

Serviciile de Psihiatrie si Anestezie (Unitatea de Durere) ale Spitalului Universitar Getafe dispun de grupuri de suport pentru pacienti pentru managementul durerii cronice prin terapie psihologica de grup, prin tehnici specifice indreptate spre imbunatatirea calitatii vietii.

Durerea este simptomul care apare cel mai mult, atât ca principal cât și ca adăugat, în consultațiile medicale iar dovezile acumulate arată că durerea cronică poate fi considerată o problemă de sănătate publică. În Spania, studiile estimează o prevalență între 10 și 14% la adulți și ca disconfort care se perpetuează de-a lungul timpului presupune multiple modificări ale sănătății și stilului de viață al pacienților, ceea ce necesită o abordare biopsihosocială a Sistemului Național de Sănătate.

În această linie, Spitalul Universitar Getafe numără de la 40 cu grupuri de suport pentru pacienti pentru managementul psihologic al durerii cronice care desfasoara in total sedinte de 9 ore si jumatate in grupuri de 10-10 oameni.

Cel mai frecvent profil de pacient în aceste grupuri este cel al unei femei de vârstă mijlocie diagnosticată cu fibromialgie. De la lansarea grupurilor de sprijin, mai mult de 300 pacienți prin această terapie psihologică.

În prezent, grupurile se concentrează pe acceptarea durerii și căutarea angajamentului față de valorile vitale. Ei încurajează o atitudine mai activă și folosesc mindfulness

, autocompătimirea și metaforele pentru a promova reflecția. Este vorba de a genera o relație diferită cu senzațiile de durere, fără a o judeca sau evita, care să permită pacienților să își construiască în continuare o viață valoroasă în care patologia lor nu este decisivă.

Rezultatele privind eficacitatea acestei intervenții indică o satisfacție ridicată față de dinamica grupului, îmbunătățirea repercusiunilor emoționale derivate din durere , creșterea indicelui calității vieții și o așteptare mai puțin incapacitante de durere în viitor.

Sursa: Comunitatea Madrid – 2022Spitalul Universitar din Getafe dispune de terapii psihologice de grup pentru a îmbunătăți gestionarea durerii cronice