#Madrid –

DUPĂ ÎNGRIJIREA PENTRU SUCCES PENTRU 9 PACIENȚI CU MIELOM MULTIPLU ȘI LIMFOM

Unitatea de Hematologie și Hemoterapie a Spitalului Fundación Alcorcón a încheiat un an de program „Transplant autolog comun”, în colaborare cu Spitalul Universitar Ramón y Cajal. Un total de 9 pacienți cu cancere hematologice au putut fi astfel tratați la spitalul lor de referință, Fundația Alcorcón, în imediata post-transplant (faza de tratament care durează câteva săptămâni) după ce au primit progenitorii hemopoietici la Spitalul Ramón y Cajal.

În martie anul trecut, Unitatea de Hematologie și Hemoterapie a Spitalului Universitar al Fundației Alcorcón a sărbătorit prima aniversare de la lansarea proiectului „Transplant autolog comun” împreună cu Spitalul Universitar Ramón y Cajal, de care au beneficiat 9 pacienți cu mielom multiplu și non-Hodgkin. limfom. Acest lucru a fost realizat în conformitate cu standardele exigente de calitate JACIE, care permit ca această îngrijire să fie asigurată cu cea mai înaltă siguranță și calitate pentru pacient.

Transplantul autolog de celule stem hematopoietice (TAPH) este un tratament vital pentru controlul unor afecțiuni hematologice maligne și pentru supraviețuirea pacienților care suferă de acestea. Această procedură include o primă fază de colectare prin afereză a progenitorilor hemopoietici cu crioconservare și administrare ulterioară a acestora. Infuzia progenitorilor (transplant) este urmată de o a doua fază de îngrijire medicală spitalicească care include din perioada aplaziei medulare până la recuperarea acesteia.

Înainte de implementarea acestui proiect, procesul TAPH a fost realizat în întregime la Spitalul Ramón y Cajal. Însă din martie 2022, odată ce progenitorii sunt perfuzați la Spitalul Universitar Ramón y Cajal, pacienții sunt transferați în centrul nostru într-o ambulanță medicalizată, unde este asumată a doua fază a transplantului. Această perioadă presupune spitalizare în medie de 19 zile, până când pacientul își revine după aplazie și poate fi externat pentru a continua urmărirea în ambulatoriu în clinicile de hematologie.

Până în prezent, 9 pacienți au primit transplanturi în cadrul acestui program, cu mielom multiplu în 6 cazuri (unul dintre pacienți a primit două transplanturi), cu limfom folicular non-Hodgkin în 2 cazuri și cu limfom T anaplazic în restul cazului. În următoarele săptămâni este de așteptat ca încă 2 pacienți să fie primiți odată ce au terminat tratamentul anterior de chimioterapie.

Această piatră de hotar a fost posibilă datorită eforturilor echipei de la Serviciul de Hematologie al Spitalul Universitar al Fundației Alcorcón condus de Dr. Francisco Javier Peñalver Párraga (Șef de unitate), Dr. María García Roa (managerul medical al programului), Ana María Espuela (asistentă managerul programului) și Milagros Escribano (supervizorul de asistență medicală), precum și Spitalul Ramón și Cajal condus de dr. Javier López Jiménez (șef serviciu), dr. Ana Lario Arribas (coordonator de program împreună cu dr. García Roa), dr. Pilar Herrera Puente și dr. Gemma Moreno Jiménez (responsabil pentru Unitatea de Afereză și Laboratorul de terapie celulară) și Tania Campaña Marzal și Begoña Hinojo Marín (supervizori de asistență medicală).

Atât personalul sanitar, cât și pacienții și familiile acestora apreciază foarte mult implementarea acestui proiect, deoarece presupune o serie de îmbunătățiri care au impact asupra calității îngrijirii pacientului: o mai mare bunăstare emoțională a pacientului în spitalul lor de referință, tratat. de către profesioniștii lor obișnuiți din domeniul sănătății, facilitând reconcilierea familiei în timpul internării datorită apropierii acesteia de casa lor și a scăderii timpului de ocupare a patului în spital. Spitalul Universitar Ramon y Cajal ceea ce face posibil ca un numar mai mare de pacienti sa fie transplantati.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar al Fundației Alcorcón sărbătorește primul an de transplant comun de măduvă osoasă