De la șeful Serviciului de Oncologie Medicală, Dr. Mariano Provencio

The Puerta de Spitalul Universitar Hierro Majadahonda este unul dintre cele două spitale spaniole care participă la un studiu clinic internațional ale cărui rezultate ar putea însemna o schimbare de paradigmă în tratamentul cancerului pulmonar în stadiu incipient și intermediar. Acesta este primul progres la nivel mondial al acestor pacienți în ultimii 30 ani.

Acest studiu clinic (Sahmat- ) este un studiu multicentric și comparativ care a demonstrat că administrarea de chimioterapie și imunoterapie înainte de intervenția chirurgicală la pacienții cu cancer pulmonar în stadii incipiente sau intermediare oferă rezultate de supraviețuire mai bune decât administrarea de chimioterapie singură. Deși aceste rezultate finale nu sunt încă publice, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a decis deja să aprobe această nouă schemă de tratament rapid (

fasttrack ). În următoarele săptămâni, datele vor fi prezentate și Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pentru evaluarea acesteia.

Dr. Provencio, șeful Serviciului de Oncologie Medicală de la Spitalul Puerta de Hierro Majadahonda și director științific al Institutului de Cercetare în Sănătate Puerta de Hierro-Segovia de Arana, va fi responsabil de prezentarea datelor finale ale acestui studiu clinic în cadrul următorului american Congresul de Oncologie Medicală (ASCO), care va avea loc între vineri, 3 iunie și marți, 7 iunie, la Chicago. În plus, dr. Provencio va susține și una dintre conferințele educaționale ale evenimentului, în special cea legată de managementul actual al cancerului pulmonar în aceste etape.

NADIM Studio

Prima investigație la nivel mondial care a emis ipoteza că administrarea unei combinații de chimioterapie și imunoterapia înainte de intervenția chirurgicală ar putea fi benefică și sigură pentru pacienții cu cancer pulmonar în stadii incipiente sau intermediare își are originea în Spania, în special în Grupul Spaniol de Cancer pulmonar (GECP) prezidat de Dr. Provencio.

.

Studiul clinic NADIM a arătat că tratamentul înainte de operație cu o combinație de chimioterapie și imunoterapie a dublat rezultatele în supraviețuire în comparație cu tratamentul cu chimioterapie după intervenție chirurgicală. În timpul dezvoltării acestui studiu, toate cercetările translaționale ale studiului (biopsii, detectarea mutațiilor etc.) au fost efectuate la Hospital Puerta de Hierro.

În paralel, sa bazat studiul american Checkmate-816. pe schema de tratament spaniolă, cea a studiului clinic NADIM, să propună studiul său comparativ cu standardul de tratament actual, adică administrarea chimioterapiei în monoterapie înainte de intervenția chirurgicală. Investigatorul principal al studiului Checkmate-816 este dr. Patrick Forde, director al Programului de cercetare clinică la Oncologie toracică la Spitalul Johns Hopkins, situat în Baltimore (Statele Unite ale Americii).

Conform datelor Societății Spaniole Oncologie Medicală (SEOM), se estimează că cancerul pulmonar va fi al doilea cancer cu cea mai mare incidență atât la nivel mondial, cât și la nivel național în acest domeniu 816, pe locul doi după cancerul de sân.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Puerta de Hierro participă la un studiu internațional care ar putea schimba paradigma tratamentului cancerului pulmonar în stadii incipiente și intermediare