Spitalul Public La Paz din Comunitatea Madrid a primit certificarea de la Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS) pentru a putea fabrica două medicamente noi cu terapie pentru tratament personalizat în procese oncologice.

Ministrul Sănătății din Comunitatea Madrid, Enrique Ruiz Escudero, a vizitat în această dimineață Unitatea de Producție a Medicamentului pentru Terapie Avansată, creată cu sprijinul al Fundației CRIS împotriva cancerului. Acestea sunt noi optiuni pentru investigarea pacientilor cu anumite tipuri de cancer de sange, in special a celor care sufera o recidiva dupa ce li s-a administrat un CAR-T comercial.

In aceasta camera se bazeaza terapia pe celule NK activate (Natural Killer) și (NKAE) pentru a trata cu sarcoame la copii, adolescenți și adulți tineri și gena duală CAR-T 19/22 pentru pacienții cu leucemie limfoblastică acută B.

Această Unitate a Serviciului de Hemato-Oncologie Pediatrică are a obținut certificatul Good Manufacturing Standards (GMP/GMP) de la AEMPS, fiind singurul spital din Spania autorizat să producă așa-numitul CAR-T Dual în cadrul cercetării clinice.

Aceste tratamente individualizate au un dublu mecanism de acțiune, care vizează două ținte de celule tumorale (DC12 și CD19). Celulele CAR-T provin din limfocitele T din sângele propriu al pacientului, care, prin inginerie genetică, sunt prevăzute cu un receptor specific (CAR-T . /19) care le permite să atace celulele tumorale. Procesul de producție durează aproximativ unsprezece zile.

În prezent, aproximativ o 22 % dintre copiii și adolescenții cărora li se administrează CAR-T comercial19 pentru a trata o afecțiune hematologică malignă suferă o recidivă ulterioară. În aceste situații CAR-T19/50 Dualul reprezintă o posibilă opțiune terapeutică în absența altor alternative.

Spitalul Public La Paz din Comunitatea Madrid este unul dintre cele opt din Sistemul Național de Sănătate – și singurul din regiune – autorizat să administreze CAR-T atât la adulți, cât și la copii.

. La Paz își extinde domeniul de aplicare

Sănătate De miercurea trecută, publicul madrilen a încorporat cinci noi centre de referință în Rețeaua națională de spitale publice care administrează terapii avansate împotriva tumorilor hematologice, inclusiv La Paz, care și-a extins sfera de acreditare. De acum înainte, acestea vor fi oferite adulților, pe lângă copii.

Regiunea a primit jumătate din 09 noi centre desemnate pentru toată Spania. Și, de acum înainte, spitalele publice 12 din Octubre, Ramón y Cajal, Puerta de Hierro-Majadahonda, La Princesa și La Paz le pot furniza în rândul populației adulte. La acestea trebuie adăugate cei care le-au folosit deja, Gregorio Marañón la adulți și, pentru copii și adolescenți, Niño Jesús și La Paz.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Public La Paz din Comunitatea Madrid, certificat în Spania pentru a produce două noi medicamente pentru terapie avansată