#Madrid –

Spitalul public Clínico San Carlos din Comunitatea Madrid a reușit să reducă tremorul esențial și tremorul asociat cu boala Parkinson a extremităților superioare cu o medie de 80% la peste 80 de pacienți, datorită aplicării căldurii cu ultrasunete de înaltă frecvență. intensitate asupra neuronilor care o produc.

Tremorul esențial este cea mai răspândită tulburare de mișcare, care crește după vârsta de 65 de ani. Înrăutățește calitatea vieții persoanelor care suferă de aceasta, deoarece provoacă dificultăți în desfășurarea activităților de bază ale vieții de zi cu zi prin inducerea de mișcări involuntare sau legănare care afectează mâinile -producând dificultăți de scris sau de desen, sau probleme la ținerea tacâmurilor, paharelor și alimentației. ustensile – și la corzile vocale, provocând o voce tremurândă.

Tehnica folosită de acest spital public din Capitală, responsabilă de o echipă multidisciplinară de la Institutul său de Neuroștiințe în colaborare cu Serviciul de Radiodiagnostic, constă într-un tratament non-invaziv care nu necesită incizii sau anestezie generală.

Rezultatele obținute până în prezent cu această procedură reflectă că „mai mult de 80% dintre aceștia raportează o îmbunătățire de peste 90% conform percepției subiective, menținând aceste rezultate la șase și douăsprezece luni după tratament, fără recidive aproape deloc. Dacă se aplică scalele de reducere a tremorului, se observă o îmbunătățire medie de peste 80% față de tremor”, a precizat neurologul Rocío García Ramos.

Această echipă multidisciplinară de la Spitalul Clínico San Carlos, formată din neurologi, neurochirurgi, radiologi, tehnicieni în radiologie și profesioniști în domeniul asistenței medicale, este prima din domeniul sănătății publice din Madrid și a doua din Spania care utilizează tratamentul HIFU (Ecografia Focală de Intensitate Mare) datorită la echipamente de înaltă tehnologie care permit concentrarea căldurii asupra neuronilor responsabili de tremor, eliminându-i într-o singură sesiune.

Odată localizat punctul exact al creierului pe care să se aplice ultrasunetele, datorită imaginii radiologice a anatomiei pacientului planificată anterior de radiologi într-o rezonanță magnetică de trei tesla, temperatura este crescută la 60 ° Celsius pentru ablație sau eliminare neuronii responsabili de tremor.

Pentru a face acest lucru, pe capul pacientului este plasat un cadru stereotaxic, acoperit cu o membrană răcită cu apă, astfel încât fasciculele de căldură să treacă prin scalp fără a-l deteriora. Deoarece pacientul ramane treaz in orice moment, medicul neurolog poate verifica in timp real gradul de eliminare a tremorului, ceea ce permite cresterea intensitatii tratamentului in functie de raspuns datorita examenului neurologic efectuat in timpul procedurii. controlează ameliorarea tremorului până la dispariția acestuia.

Pacienți cu tremor esențial și boala Parkinson

Tratamentul – unic, precis și minim invaziv – pentru care Spitalul Clínico San Carlos – a cărui Unitate de Tulburări de Mișcare este un centru de referință al Sistemului Național de Sănătate – este acreditat și este „indicat la pacienții cu tremor și tremor esențial asociat cu boala Parkinson. , care le permite să-și revină rapid și să-și reia activitățile zilnice precum baie, îmbrăcat, mâncare, scris sau muncă fără tremurăturile care îi împiedicau anterior să ducă o viață normală. În plus, eficiența acestuia se menține în timp”, a evidențiat neurologul Rocío García Ramos.

În această procedură, planificarea efectuată de medicul radiolog este foarte importantă „deoarece imaginile de înaltă rezoluție și secțiune fină ale structurilor creierului oferite de rezonanța de trei tesla ghidează fasciculele de ultrasunete până în punctul exact în care se află neuronii. „responsabil de tremor pentru ablația acestuia, asigurând, la rândul său, restul structurilor creierului”, a detaliat radiologul Carlos Pérez.

Marele avantaj pe care îl oferă această tehnică pentru eliminarea tremorurilor involuntare este că „nu necesită incizii în craniu, prezentându-se ca o alternativă neinvazivă la alte proceduri chirurgicale precum stimularea profundă a creierului sau talamotomia”, a adăugat neurochirurgul Albert. Trondín.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul public Clínico San Carlos din Comunitatea Madrid reduce tremorul esențial și tremorul asociat cu boala Parkinson cu 80%