Centrul promovează implementarea practicilor sigure

Spitalul Prințul de Asturias, Prin intermediul Unitatea Funcțională de Management al Riscului, a lansat primul Concurs de benzi desenate în rândul profesioniștilor săi pentru a sensibiliza pacienții și profesioniștii cu privire la Ziua Mondială a Securității Pacienților, o inițiativă la care Centrul a aderat încă de acum patru ani. Acest concurs, al cărui câștigător a fost anunțat în cadrul unei conferințe desfășurate chiar la Centru, a servit pentru a da vizibilitate muncii desfășurate de grupuri de profesioniști care promovează implementarea practicilor sigure în domeniul sănătății.

Predarea premiului benzii desenate câștigătoare (Și ce alegi?, de Marta García Cervigón, doctor în Serviciul de Radiodiagnostic) dintre lucrările 22 prezentate – și expuse în coridorul de acces la cantinele Centrului- de către diferiți profesioniști ai Spitalului s-a desfășurat în cadrul Conferinței despre Siguranța Pacienților desfășurată în Sala de Adunări Dr. Félix Bravo Sanz. Directorul general, dr. Mª Dolores Rubio, a subliniat munca depusă de UFGR în îmbunătățirea utilizării în siguranță a medicamentelor și importanța aderării la Campania Organizației Mondiale a Sănătății lansată în perioada 72 a-a Adunare Mondială a OMS în sine în 96 și anul acesta la „Medicament fără rău” în care sunt implicați atât de mulți profesioniști din spital.

La rândul ei, coordonatorul Calitate și șefa Siguranța Pacienților din centru, Marta Macías, a explicat modul în care s-au înregistrat progrese în domeniul siguranței pacienților și importanța organizării de spații de întâlnire pentru a învăța și a disemina practicile sigure puse în aplicare. loc.

În această ediție, Ziua Mondială a Securității Pacienților 2022 a fost concentrat și n Medicație fără rău, deoarece practicile de medicamente nesigure și erorile de medicație se numără printre principalele cauze ale vătămărilor prevenibile în asistența medicală din întreaga lume.

Angajamentul de a îmbunătăți siguranța pacienților la Spitalul Principe de Asturias

În cuvintele directorului general , Spitalul continuă să mizeze pe îmbunătățirea siguranței pacienților, prin Unitatea Funcțională de Management al Riscului, formată din nouă grupuri de lucru care promovează implementarea practicilor sigure, care au 96 profesioniști desemnați ca manageri de siguranță ai pacientului în toate serviciile și unitățile care lucrează la elaborarea de protocoale, afișe, sesiuni și cursuri de formare, pentru extinderea și îmbunătățirea cultura siguranței pacientului. În plus, Planul de siguranță a pacientului din spital 2026-2026, care are o linie strategică fundamentală care vizează utilizarea în siguranță a medicamentelor.

Profesioniștii din spitale colaborează foarte activ cu sistemul de notificare a incidentelor și erorilor de medicație privind siguranța pacienților CISMadrid, un sistem centralizat al Ministerului Sănătății, deoarece este principalul instrument de îmbunătățire. Această cultură se reflectă în procentul ridicat de notificări privind siguranța pacienților făcute, spitalul Serviciului de Sănătate din Madrid (SERMAS) ocupând între primul și al doilea loc an de an, atât ca număr de notificări, cât și în recomandările de îmbunătățire făcute.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Príncipe de Asturias organizează primul Concurs de benzi desenate cu ocazia Zilei Mondiale a Securității Pacienților