#Madrid –

Hematologia lucrează în trei linii principale de cercetare translațională

Spitalul Universitar Príncipe de Asturias (HUPA), prin Serviciul său de Hematologie și Hemoterapie, lucrează la trei linii majore de cercetare împotriva cancerului hematologic, ceea ce demonstrează angajamentul profesioniștilor săi în lupta împotriva acestei boli. Serviciul de Hematologie al acestui spital public din Comunitatea Madrid se alătură Zilei Mondiale împotriva Cancerului, care este comemorată pe 4 februarie, pentru a pune în valoare munca profesioniștilor din întreaga lume pentru a răspunde la întrebări și provocări mari în domeniul cancerului hematologic. În plus, Centrul a amenajat mese de informare cu personal de voluntari din Asociația Spaniolă Împotriva Cancerului, care a colaborat și cu spectacolul unui magician după-amiaza la Spitalul de zi și Unitatea de Dializă.

Dr. Julio García Suárez, șef al Serviciul Hematologie și Hemoterapie de la Spitalul Príncipe de Asturias și profesor titular de Patologie Medicală la UAH, explică liniile de cercetare ale Serviciului asociate cu acest tip de cancer: „În ultimii ani, ne-am organizat în trei linii de lucru de pionierat concentrate pe cercetarea translațională asociată. cu activitatea de îngrijire propriu-zisă la bolnavii cu cancer hematologic”. „În primul rând -a detaliat dr. García Suárez-, am avansat în înțelegerea trombozei asociate cu limfoamele și mieloamele, o cauză importantă de morbiditate și mortalitate în cancer; în al doilea rând, am studiat utilizarea imunochimioterapiei cu doză densă și a perfuziei continue, cu o îmbunătățire semnificativă a supraviețuirii la pacienții cu limfoame difuze cu celule B mari cu prognostic prost, cel mai frecvent cancer hematologic”.

„În plus”, adaugă dr. García Suárez, „desfășurăm lucrări multidisciplinare și interdisciplinare cu psihologi clinicieni și paliativi la pacienții cu cancer hematologic supuși unui transplant autologe de celule stem hematopoietice, care își propune să demonstreze impactul favorabil al acestei intervenții în ceea ce privește control simptomatic mai bun, impact mai mic”. Aceste studii au fost realizate prin intermediul a trei granturi de cercetare acordate de Fundația HUPA pentru Cercetare Biomedicală.

Având în vedere cifrele sale, cancerul hematologic este unul dintre domeniile de cel mai mare interes ale Serviciului de Hematologie și Hemoterapie HUPA, cu șapte unități funcționale care lucrează pe diferite tipuri de tumori și abordări: leucemii acute, leucemii cronice, limfoame, mielom și alte gammopatii. , tromboză și cancer și transplantul hematopoietic. Toate lucrează pentru același scop: găsirea de soluții și un remediu pentru persoanele care suferă de o boală, precum cancerul hematologic.

Tocmai în acest an, dr. Lucía Castilla García a analizat rezultatele studiului clinic EDOCH14-Rituximab la pacienți cu limfom difuz cu celule B mari cu prognostic prost diagnosticați la Centrul nostru. Acesta este un tratament nou dezvoltat chiar la Spital, cu o eficacitate mai mare decât majoritatea tratamentelor actuale.

Ca exemplu de cercetare translațională, unul dintre cele mai recente studii conduse de dr. Irene Sánchez Prieto și dr. Isabel Gutiérrez Jomarrón, este proiectul „Stratificarea riscului de tromboză clinică la pacienții cu limfom și mielom multiplu în funcție de genetică și factori de risc dobanditi.

Obiectivul este identificarea acelor pacienți care, pe viitor, ar beneficia de profilaxie antitrombotică individualizată pe baza acestor investigații, îmbunătățirea ratelor de supraviețuire și apariția complicațiilor. Până în prezent, au fost incluși peste 60 de pacienți care sunt urmăriți timp de 1 an de la diagnosticul de cancer.

Noutatea în comparație cu studiile anterioare este că toți pacienții au suferit o analiză a 12 variante genetice și un panou complet de trombofilie, precum și factorii clinici care ar putea contribui la tromboză. Până în prezent, au fost identificate atât variabile clinice, cât și analitice care cresc riscul trombotic.

Cercetare asupra efectelor adverse

În plus, Spitalul Príncipe de Asturias nu numai că lucrează pentru a îmbunătăți evoluția bolii, dar face și cercetări pentru a îmbunătăți efectele adverse ale tratamentului cancerului. Este cazul proiectului PAL-TASPE, coordonat de dr. Marta Callejas Charavía și dr. Daniel Gainza Miranda. Obiectivul acestei linii de lucru este de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer hematologic supuși unui transplant autologe de celule stem hematopoietice datorită managementului comun de către serviciul de Hematologie și echipa de suport paliativ.

Rezultatele preliminare ale primilor pacienți incluși în program sunt foarte pozitive, cu o ameliorare a simptomelor fizice și emoționale și o reducere a poverii pentru îngrijitori. Rezultatele ar putea sta la baza creării unui nou standard de îngrijire la pacienții cu cancer hematologic supuși acestui tip de procedură care implică atât de multe simptome fizice și emoționale asociate.

În fiecare an, în Spania sunt diagnosticate peste 22.000 de cazuri de acest tip de cancer și aproximativ 9.000 de persoane mor din această cauză. Aceste cifre plasează cancerul hematologic în ansamblu drept a treia cauză de deces prin cancer în societatea noastră de astăzi, după cancerul pulmonar și de colon. În acest sens, îngrijirea de calitate, inclusiv tratamentul personalizat, suportul psiho-oncologic, îngrijirea de susținere și cercetarea în acest domeniu joacă un rol fundamental în îmbunătățirea supraviețuirii și a calității vieții pacienților.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Príncipe de Asturias, angajat în lupta împotriva cancerului hematologic