SUNT ACTIVITĂȚI CARE PROMOVEAZĂ UMANIZAREA ÎNGRIJRII SĂNĂTATELOR

Pacienți oncologici care sunt în tratament activ la Spitalul Universitar Henares se pot relua atelierele de bunăstare care se desfășoară chiar în centrul spitalicesc, oferite de voluntari din cadrul Asociației Spaniole Împotriva Cancerului (AECC), care se desfășurau înainte de COVID-19. În plus, se mai adaugă două activități: calcul și mandale.

Aceste activități sunt incluse în programele de umanizare ale Spitalului del Henares datorită acordului semnat cu AECC pentru petrecerea timpului liber și distragerea atenției bolnavilor de cancer. Acestea sunt întotdeauna activități plăcute, care sporesc bunăstarea pacienților și a rețelei lor de socializare, astfel încât aceștia să își poată face față noii situații dintr-o perspectivă mai pozitivă. Ei aduc în viața pacientului alte medii, alte activități și alte contacte, ceea ce îl ajută să facă față bolii sale.

) Șefa Serviciului de Oncologie, dr. Carmen Perezagua, explică de ce sunt importante aceste activități: „Atelierele au avut mare succes înainte de pandemiei și de îndată ce situația de sănătate ne-a permis, am dorit să le reluăm. Pacienții fac schimb de experiență cu ei și asta facilitează experiența bolii, pe lângă faptul că acceptă tratamentele pentru cancer într-un mod mai pozitiv și mai relaxat”.

Pentru Serviciul de Oncologie al Spitalului Henares este esentiala umanizarea Spitalului de Zi si tratamente. Dr. Perezagua explică: „Sunt pacienţi care vin multe zile la spital şi petrec foarte mult timp la noi. Trebuie să le facem mai ușor”. Din acest motiv, se lucrează pe această linie umanizată și la încorporarea unor noi activități care să le asigure bunăstare.

. Ateliere pentru toată lumea 23

Concret, se țin ateliere de meșteșuguri, machiaj, calculatoare și mandale. Noul atelier de informatică se desfășoară în sala de calculatoare a spitalului și își propune să predea pacienților noi instrumente de comunicare online. Atelierul de mandale, de asemenea nou, își propune să lucreze concentrarea, memoria și atenția; calități care sunt uneori afectate de tratamentele medicale.

Aceste ateliere se țin o dată pe săptămână separat, dimineața și au o durată de şaizeci de minute. Asistența maximă este de zece pacienți pe ședință și activitate, astfel încât să se formeze un grup mare care să permită interacțiunea între ei, dar nu prea mare astfel încât să fie gestionabil de către animatorul voluntar.

Pacienții care participă la ateliere sunt îndrumați prin asistenta medicală, de către echipa de oncologi a spitalului sau prin informațiile plasate în sala de așteptare a Spitalului de Zi. Pentru a vă înscrie, trebuie să mergeți la biroul AECC situat în Spitalul de Zi, la etajul I al spitalului.

Obiectivul tuturor este ca ei să poată relaxa tensiunile, să-și stimuleze stima de sine și să trezească instrumentele necesare pentru a-și înfrumuseța viața după diagnosticarea bolii lor.

Sursa: Comunitatea Madrid – The Henares Spitalul reia atelierele de wellness pentru bolnavii de oncologie19