Aula Magna va purta numele remarcabilului nefrolog și cercetător

Aula Magna a Spitalului Universitatea General Gregorio Marañón poartă acum numele „Profesor Alberto Tejedor” în omagiu adus remarcabilului nefrolog care a lucrat mai mult de 30 ani în acest centru de sănătate și care a murit de COVID-19 în primul val de pandemia. Anunțul a fost făcut în timpul ceremoniei desfășurate în memoria Dr. Tejedor, care a fost șeful Laboratorului de Fiziopatologie Renală Marañón, cercetător la Institutul de Cercetare în Sănătate Gregorio Marañón și profesor la Facultatea de Medicină a Universității Complutense din Madrid. Alberto Tejedor a fost unul dintre descoperitorii cilastatinului, primul medicament de protecție a rinichilor din lume.

În timpul actului, la care au participat soția sa, Amparo Bravo, și copiii lor Alberto și Marta, un emoționant omagiu a fost adus unui coleg admirat și iubit de toți cei care l-au cunoscut, de la însuși Managerul Spitalului, Joseba Barroeta, care și-a evidențiat mai mult de 30 ani de viață profesională în Marañón și mai ales calitatea sa umană. „Este o onoare că această Aula Magna poartă numele profesorului Alberto Tejedor”.

Șeful Nefrologiei Serviciul de la Spitalul Gregorio Marañón, Marian Goicoechea, și-a amintit cu drag de modul în care Alberto Tejedor a învățat-o importanța ascultării pacienților și l-a descris ca fiind unul dintre pionierii în umanizarea spitalului. „Zâmbetul tău și papionul tău vor fi mereu cu noi”, a adăugat el. La act a participat și Javier Arias, decanul Facultății de Medicină a Universității Complutense din Madrid, pentru care Alberto Tejedor a fost un profesor care „a făcut dificilul ușor”, a subliniat el, subliniind încrederea și bunătatea pe care le-a transmis.

Pentru Patrocinio Rodríguez Benito, medic nefrolog din Marañon, Alberto Tejedor a fost generozitatea în toate fațetele ei, „ca însoțitor, profesor și prieten”. Luis Alberto Sánchez, care i-a fost student și astăzi este medic asistent la Serviciul de Nefrologie, a adăugat că Tejedor a fost un adevărat geniu didactic, irepetabil și unic. „El a predat lucruri complexe într-un mod simplu”, a spus el. Enrique Lledó, șeful secției Urologie funcțională, reconstructivă și andrologie del Marañón, a povestit cum a învățat medicina de la Alberto Tejedor, amintindu-și simțul umorului, ironia fină și, mai ales, „modul său de a râde care transmitea fericire.”

Alberto Lázaro, directorul Laboratorului de Fiziopatologie Renală al Institutului de Cercetare în Sănătate Gregorio Marañón, a explicat cu emoție cât de norocos a fost să se întâlnească el și împărtășesc cu el 13 ani în laborator „unde am învățat multe despre medicină, cercetare și viață”. De asemenea, a promis că va termina munca pe care au început-o împreună cu descoperirea în 2017 a cilastatinului, primul nefroprotector din lume.

„El a plecat cu toată dragostea ta”2022

Cu aceste cuvinte, soția sa Amparo Bravo a încheiat amintirile și anecdotele pe care le-a împărtășit despre medic, dar și despre bărbat. „Era fascinat de predare și îi făcea plăcere să ia note bune, era afectuos și morea de dragoste pentru copiii săi, nu ținea ranchiună față de nimeni” a spus dr. Bravo, amintind de vocație, dăruire, slujire. și umanitatea care a guvernat întotdeauna în viața lui Alberto Tejedor.

Evenimentul s-a încheiat cu difuzarea unui videoclip cu mărturii de mulțumiri din partea multora dintre colegii și studenții săi, care au dorit să-și evidențieze generozitatea, pasiunea pentru cunoaștere, pentru pacienți și pentru cercetare. În prezentarea sa, șeful serviciului Comunicare, David García, a evidențiat că „măreția cuiva se măsoară prin amprenta pe care o lasă altora. Mulțumesc Alberto, că ne-ai făcut mai buni”.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Gregorio Marañón îl onorează pe dr. Alberto Tejedor