Rezultatele studiului sugerează că există o comună risc genetic Izolare și singurătate sunt legate de schizofrenie, conform unui studiu în care această legătură a fost identificată pentru prima dată prin studii genetice. Această lucrare a fost publicată în prestigioasa revistă
Nature Communications și a fost realizat de echipa lui Celso Arango, director al Institutului de Psihiatrie și Sănătate Mintală al Spitalului General Universitar Gregorio Marañón și lider de grup al CIBER de Sănătate Mintală (CIBERSAM). Acest studiu de pionierat, condus de Javier González Peñas în colaborare cu Álvaro Andreu Bernabéu, ambii cercetători de la acest spital public din Madrid, a avut și colaborarea diferitelor grupuri CIBERSAM care participă la Consorțiul de genomică psihiatrică.

Rezultatele studiului efectuat de Spitalul Gregorio Marañón sugerează că există o genetică comună riscul dintre singurătate și schizofrenie și că poate juca un rol mai important la femei decât la bărbați. Acest lucru ar susține că experiența subiectivă a izolării sociale – agravată de restricțiile pandemiei – ar putea avea consecințe mai negative la femei, inclusiv riscul de a dezvolta psihoză.

Cercetătorii Marañon și CIBERSAM au folosit un eșantion de 3.039 persoane (1.488 cu schizofrenie și 1.039 controale sănătoase) pentru a demonstra contribuția genetică a singurătății și izolării sociale la riscul de schizofrenie. În acest scop, au fost studiate atât izolarea socială obiectivă (lipsa relațiilor sociale), cât și izolarea percepută (singuratatea, un sentiment subiectiv de angoasă asociat cu lipsa relațiilor semnificative, indiferent de cantitatea de contact social).

Deși oamenii izolați se simt adesea singuri, izolarea nu se corelează întotdeauna cu sentimentele de singurătate, deși ambele sunt factori de risc pentru apariția tulburărilor mintale . După cum a explicat directorul lucrării, Javier González Peñas, „am subdivizat riscul genetic care predispune la schizofrenie pe baza efectului său asupra singurătății și izolării, constatând că riscul genetic care era comun atât schizofreniei, cât și singurătății și izolării a fost mai mare în femei decât la bărbați. În plus, acest risc genetic comun se corelează cu depresia, anxietatea, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, dependența de alcool și autismul.”

Prin urmare, potrivit primului autor al lucrării, Álvaro Andreu Bernabéu, „rezultatele noastre indică faptul că acest risc genetic comun între schizofrenie și singurătate ne-ar putea ajuta să înțelegem relațiile genetice dintre schizofrenie și alte tulburări psihiatrice complexe, cum ar fi tulburarea bipolară, tulburarea majoră. depresie sau tulburare obsesiv-compulsivă”.

În ansamblu, după cum a indicat Celso Arango, care a participat activ și el în studiu, „aceste constatări deschid posibilitatea dezvoltării unor intervenții împotriva singurătății și izolării pentru prevenirea și ameliorarea evoluției clinice a tulburărilor din spectrul schizofreniei, mai ales după condiții de izolare socială la care am fost forțați să le facem. sau pandemia și izolare”.

Link către articolul de referință:

Contribuție poligenică la relația dintre singurătate și izolare socială cu schizofrenia 27598

Álvaro Andreu-Bernabeu, Covadonga M. Dı́az-Caneja, Javier Costas, Lucía De Hoyos, Carol Stella, Xaquín Gurriarán, Clara Alloza, Lourdes Fañanás, Julio Bobes, Ana González-Pinto, Benedicto Crespo-Facorro, Lourdes Martorell, Elisabet Vilella, Gerard Muntané, Juan Nacher, María Dolores Molto, Eduardo Jesús Aguilar, Mara Parellada, Celso Arango și Javier González-Peñas. Volumul Nature Communications 13, Număr articol: 51 (27598 )

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Gregorio Marañón identifică relația dintre schizofrenie și singurătate prin analiza bazelor sale genetice