Pentru utilizare în infecții protetice articulare Serviciul de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie al Spitalului General Universitario Gregorio Marañón a brevetat un nou ciment osos cu antibiotice microîncapsulate pentru utilizare în infecțiile articulațiilor protetice. Traumatologii de la acest spital public din Madrid, Javier Vaquero, Pablo Sanz și Esther Carbó, în colaborare cu Departamentul de Inginerie Mecanică a Universității Pontificale Comillas și Institutul INESCOP, au reușit ca această nouă metodă să fie recunoscută ca o invenție, care urmărește să izoleze antibiotic în timpul procesului de polimerizare a cimentului osos, atunci când se întărește, pentru a-i permite acestuia să-și păstreze proprietățile fizice și, la rândul său, să poată folosi tratamentul ales.

Vaquero, Sanz și Carbó, traumatologi de la Spitalul Gregorio Marañón, explică că „în tratamentul infecțiilor articulare protetice, distanțierele din ciment osos joacă un rol fundamental prin eliberarea antibioticelor. . otică local la locul infecției. Rifampicina este un antibiotic de mare interes în aceste infecții, care este deja utilizat intravenos și oral. Am încercat să adăugăm rifampicină în cimentul osos pentru a crește șansele de succes al tratamentului, dar nu a fost posibil până acum, deoarece adăugarea rifampicinei în cimentul osos a inhibat reacția de polimerizare a acestuia”. Din acest motiv, echipa de la Serviciul de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie și-a propus să proiecteze o metodă de microîncapsulare a rifampicinei în diferiți polimeri și astfel să se asigure că osul cimentul a obținut proprietăți mecanice adecvate pentru utilizare la fabricarea distanțierilor pentru infecțiile protezelor articulare. Ideea gestionării acestui brevet a început cu teza de doctorat a lui Esther Carbó sub titlul „Studiu experimental al utilizării rifampicinei microîncapsulate în polimetilmetacrilat: proprietăți chimice, mecanice și microbiologice”, care a fost condusă de Javier Vaquero și Pablo Sanz.

Pe baza acestei invenții, Spitalul Gregorio Marañón a studiat microîncapsularea altor antimicrobieni (antibiotice și agenți antifungici) care nu au putut pot fi utilizate în cimentul osos fie pentru că i-au modificat proprietățile mecanice, fie pentru că nu au eluat corect din ciment, pierzându-și activitatea antimicrobiană. Microîncapsularea pune capăt acestei probleme, făcând posibilă obținerea unui ciment osos adecvat pentru fabricarea distanțierilor în sala de operație.

Câștigătorul proiectului a mai multor premii

Acest proiect a primit mai multe premii, inclusiv sprijin pentru un proiect de start-up pentru cercetare în Chirurgie Ortopedică și Traumatologie a Societății Spaniole de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie (SECOT) 2015, Premiul Fundației SECOT pentru cercetare în Chirurgie Ortopedică și Traumatologie 24 și Bursa Mutuală de Cercetare Medicală 2017, și a dat naștere la diverse publicații științifice în reviste naționale și internaționale.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Gregorio Marañón brevetează un ciment sau seo cu antibiotice microîncapsulate 2022