PERMITĂ SĂ CREȘTEȘTE SIGURANȚA, EFICIENȚA ȘI REZULTATELE ACESTEI PROCEDURA

Unitatea de Neuroradiologie Intervențională al Serviciului de Radiodiagnostic al Spitalului Universitar Getafe a încorporat o nouă tehnică minim invazivă pentru tratamentul anevrismelor cerebrale. Tehnica minimizează complicațiile, reduce timpul de intervenție, evită utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiagregante plachetare (pentru a preveni formarea de trombi) și permite pacientului să-și recapete mobilitatea în aceeași zi a intervenției, grăbind recuperarea.

Folosind catetere destinate procedurilor neurointervenționale de acces radial, specialiștii ajung în părți ale circulației cerebrale din încheietura mâinii, făcând din nou sângele să circule normal, fără a intra în leziune.

Pentru a face acest lucru, se folosește o nouă proteză care acoperă gâtul anevrismului și, în acest caz, un mic o spirală de platină numită „coil” care permite stabilizarea acestuia. Este prima dată când se efectuează o intervenție de acest tip în Comunitatea Madrid accesând de la încheietura mâinii, conform Dr. José Manuel Muñoz, de la Serviciul de Radiodiagnostic.

Noua tehnică este mai sigură și mai eficientă, reducând în același timp riscul de complicații (care sunt de obicei grave în această procedură) și îmbunătățind rezultatele pe termen mediu permiţând scăderea numărului de reintervenţii.

Implementarea acestei îmbunătățiri a avut participarea echipei de asistență medicală a Unitatea de Neuroradiologie Intervențională precum și specialiștii Pedro Saura, Jorge Campollo, Federico Ballenilla, Eduardo Bárcena, Gonzalo Vega și José Manuel Muñoz. În acest caz, a fost folosit pentru a trata un anevrism al arterei bazilare (partea superioară) la nivelul creierului.

Colaborare cu Spitalul 12 octombrie

Măsura face parte din acordul de colaborare existent cu Spitalul 12 în luna octombrie prin care neuroradiologii din ambele centre se deplasează între spitale pentru a colabora în tratamentul pacienţilor cu patologie neurovasculară (malformaţii). , hemoragii, tumori etc.) atât programate, cât și urgente, constituind o echipă de lucru închegată, care intensifică activitatea de Neuroradiologie Intervențională în Sudul Madridului.

Mulțumită acestei alianțe stabilite în februarie 2020, Unitatea a trecut de la o activitate de îngrijire de 2-3 zile pe săptămână la o activitate zilnic (5 zile lucrătoare). În plus, echipamentul a fost reînnoit (angiograf nou și Sala de Radiologie Vasculară și Intervențională de Înaltă Rezoluție), pentru a garanta o îngrijire continuă și o mai mare specializare în îngrijire.

De acest acord a beneficiat și pacienții, evitând transferurile cazurilor urgente la Spital 12 octombrie (înainte nu erau tratați la Getafe) și extinderea tratamentului la cazurile cu patologie mai complexă, precum și favorizarea formării de noi specialiști.