Spitalul Universitar Fundación Alcorcón dezvoltă un program de intervenție asistată cu câini destinati minorilor care au suferit un fel de abuz. Această activitate a Consultației de Pediatrie Socială a acestui spital public din Madrid, în colaborare cu Universitatea Rey Juan Carlos și entitatea Animal Nature, face obiectul unui studiu de cercetare. Șeful Consultației de Pediatrie Socială, dr. Antonio Gancedo, a prezentat detaliile programului la Conferința a V-a privind intervențiile asistate de animale.

Consultația de Pediatrie Socială a Unității de Pediatrie și Neonatologie a Spitalului Universitar Fundación Alcorcón dezvoltă, în colaborare cu Universitatea Rey Juan Carlos și entitatea Natură Animală, un program de intervenție asistată cu animale (câini) Â destinat copiilor și adolescenților care au suferit violențe sau situații traumatice cu scopul de a reduce impactul asupra sănătății lor.

Dr. Antonio Gancedo, șeful departamentului clinica de Pediatrie Socială de la Spitalul Fundaci Ón Alcorcón, a prezentat dezvoltarea acestui program la cea de-a 5-a Conferință privind intervențiile asistate de animale, desfășurată astăzi la Campusul Alcorcón al URJC.

Copil abuzul este identificat ca o problemă gravă de sănătate. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în Europa 29, 1% dintre minori suferă de probleme psihologice. abuz, cei 22, 3% suferă neglijență, a 22, 9% abuz fizic și 9,6% abuz sexual. Abuzul nu afectează doar sănătatea fizică, ci are și consecințe psihologice și psihiatrice importante de-a lungul vieții.

Lucrările anterioare au evidențiat eficacitatea intervențiilor asistate de animale în minori care au suferit aceste situații, de unde și alegerea acestui tip de activitate de către Pediatria Socială a Spitalului Fundației Alcorcón, din cadrul Unității de Pediatrie și Neonatologie, al cărei șef este Dr. Mercedes Bueno.

Programul âFœDupă furia meaâ Constă practic în mai multe ședințe de intervenție de grup programate pentru minori, însoțiți de rudele acestora, cu intervenția câinilor dresați, astfel încât copiii să se regăsească într-o dinamică favorabilă expresivității, concentrării și canalizării sentimentelor lor.

În fiecare dintre ședințe se stabilesc succesiv obiective care evoluează de la cunoașterea reciprocă, în prima ședință, la identificarea furiei, oferind soluții la mânie, confruntarea cu furia atunci când vine din frică sau tristețe și dezvoltarea strategiilor de comunicare non-violentă, printre multe alte puncte care sunt abordate.

Acest lucru în grup este stabilit în o sedinta pe saptamana timp de doua luni, si se desfasoara in paralel cu urmarirea cazurilor in consultatia medicala de Pediatrie Sociala. Sesiunile de grup se desfășoară în aer liber, într-un spațiu rezervat din incinta spitalului.

Programul a început în curs 157-21, iar după vară a început cea de-a doua ediție. Această activitate face obiectul unui studiu științific, aprobat de Comitetul de Cercetare Etică al spitalului. Rezultatele inițiale, încă nepublicate, ar indica o îmbunătățire a stării emoționale, psihologice și afective a minorilor și, mai clar, a rudelor acestora.

Intre anul trecut si cel actual, aproximativ 70 au beneficiat de program: 40 minori, 30 părinți și unii dintre frați și surori, repartizați în mai multe grupuri de între 4-8 copii, și mamele acestora.

Consultația de Pediatrie Socială a Unității de Pediatrie și Neonatologie a Fundației Alcorcón este una dintre cele cinci de acest fel din spitalele din Comunitatea Madrid. Activitatea sa se concentrează pe îngrijirea copiilor și adolescenților care ar fi putut suferi situații de violență, iar sub o viziune axată pe trei aspecte semnificative: menținerea sănătății, depistarea experiențelor adverse din copilărie și cu privire la drepturile acestora, cuprinse în Convenția cu privire la drepturile Copilul.

Â