Cu profesioniști și pacienți

Spitalul Universitar din Móstoles a sărbătorit Ziua Cărții cu două proiecte. Unul promovat de Clubul de Lectură al acestui spital public din Madrid, care a selectat fragmente din „Micul Prinț” pentru a transmite mesaje de generozitate, bunătate, prietenie, dragoste și, de asemenea, reflecție asupra responsabilităților noastre ca oameni. Despre această poveste poetică a fost realizat un videoclip cu fragmente citite de profesioniști precum: „Iată secretul meu. Este foarte simplu, nu se vede bine ci cu inima. Ceea ce este esențial este invizibil pentru ochi”, „Ar fi trebuit să o judec după faptele ei și nu după cuvintele ei… Ar fi trebuit să-i ghicesc tandrețea, în spatele bietei ei viclenii”; „Te vei judeca singur… Este cel mai dificil. Este mult mai dificil să te judeci pe tine însuți decât pe alții. Dacă te poți judeca pe tine însuți, ești un adevărat înțelept.” Cealaltă inițiativă este „Prescrierea lecturilor” și se realizează în colaborare cu Biblioteca Municipală din Móstoles, care selectează texte ale autorilor actuali și clasici pentru a le livra pacienților internați și, de asemenea, a le împărtăși în domeniile consultațiilor de așteptare, urgențe etc.

Micul Prinț inspiră

Câteva fragmente din această poveste poetică au fost selectate pentru ca cititorii să poată citi această comoară a literaturii franceze, una dintre cărțile traduse și citite în întreaga lume. A fost scris de Antoine de Saint-Exupèry, care a dispărut în timpul uneia dintre misiunile aeriene din contextul celui de-al Doilea Război Mondial. Cartea a fost dedicată celui mai bun prieten al său și este una dintre cele mai cunoscute dedicații din lume: „(…) această persoană locuiește în Franța și îi este foame și frig. Are nevoie cu adevărat de consolare… Vreau să dedic această carte copilului care a fost cândva această persoană grozavă. Toți oamenii grozavi au fost copii înainte (dar puțini își amintesc).” Acest fragment este inclus și în videoclipul profesioniștilor Spitalului de Móstoles.

Clubul de lectură al Spitalului Móstoles a fost înființat în anul 2014 și de atunci persoanele care participă la ea au citit mai mult de 70 diferite cărți. Profesionişti care citesc fragmente de la „Micul Prinț” lucrează la centru în diferite servicii, inclusiv asistente, personal administrativ, medici, îngrijitori, personal de lenjerie, tehnicieni de laborator și radiografie.

Prescrierea citirilor

Datorită Bibliotecii Municipale din Móstoles, proiectul Prescrierea lecturilor,

o inițiativă pentru aduce lectura mai aproape de pacientii care dimineata, pe tava de mic dejun, primeau Erau fragmente ale unor autori clasici și actuali. Rețetele au „călătorit” din bucătăria Spitalului, unde se trăiește cu multă afecțiune această inițiativă, până în camerele pacienților.

Anul acesta textele au fost mai ales poezii. Printre autori, Lope de Vega, Rafael Alberti, Carlos Ruíz Zafón, Almudena Grandes, Alfonsina Storni, Rosalía de Castro, Rubén Darío și Dulce María Loynaz. Sunt 10 fragmente diferite care au fost livrate în tava de mic dejun pacienților internați și, de asemenea, distribuite în alte zone ale spitalului.

Sursa: Comunitatea Madrid – 2022 Spitalul Móstoles sărbătorește Ziua Cărții „Prescrierea lecturilor” și citirea „Micul Prinț”