Mai multe din 35 persoane din zona de sud au participat la această întâlnire

Mai mult de 35 persoane din diferite orașe din sudul Madridului au participat la prima ediție a Atelierului despre durerea cronică organizat de Comitetul de îngrijire a durerii al Spitalului de Móstoles. Obiectivul a fost acela de a oferi informare și, de asemenea, instruire pacientului, pentru că acesta suferă „nu doar un simptom – a explicat dr. Fe Muñoz, medic anestezist și membru al Unității de Durere a acestui centru – ci o nouă condiție de viață care îi afectează direct personalul. sferă, familială, socială și de muncă și, prin urmare, și economică”. Această inițiativă vine de la profesioniști care sunt conștienți de impactul pe care durerea cronică îl are asupra fiecărei persoane și de posibilitățile care există de ameliorare „dacă respectă corect ghidurile clinice și obiceiurile specifice, calitatea vieții pacienților cu dureri cronice se poate îmbunătăți până la într-un 35%”.

În cadrul Atelierului, medici din diferite specialități au explicat cum apare durerea cronică, diversitatea tratamentelor și variabilitatea eficacității, ce factori, precum neuroplasticitatea, sunt incluși în durabilitatea acesteia, cum poți încerca să blochezi și ce activități pot contribui la reducerea impactului asupra vieții persoanei afectate. Au detaliat beneficiile activității fizice adaptate fiecărei persoane, ale unei alimentații sănătoase și ale unei greutăți adecvate (nu supraponderale sau obeze). Somnul și îngrijirea emoțională, inclusiv relaxarea, au primit, de asemenea, importanță. Pe de altă parte, factori precum stilul de viață sedentar, fumatul sau stresul au fost subliniați ca probleme cheie care agravează situația.

. Pacienții și-au exprimat, printre alte idei, problemele de acces la asistența medicală, limitările pe care le presupune tristețea, anxietatea și angoasa profundă pe care le implică durerea cronică suferită zilnic și percepția lor asupra lipsei de empatie în unele ocazii când discută problemele lor cu profesioniștii din domeniul sănătății.

Programul atelierului a inclus intervenția unui pacient care este și un Asistență medicală profesională a Serviciului de Urgență al Spitalului Universitario de Móstoles. Mărturia sa a reflectat ce limitări le impune durerea cronică, cum afectează ea starea emoțională și ce se poate face pentru a depăși în fiecare zi și mai ales acele etape în care există mai multă durere. Asumându-și duritatea afectării psihologice la care se poate ajunge, a lăsat un suflu de speranță și optimism la margine pentru a se îmbunătăți și a depăși cele mai rele momente.

La finalul atelierului, care a durat puțin peste trei ore, unii participanți au cerut să ia cuvântul pentru a-și arăta recunoștința pentru organizarea și convocarea unei activități menite să-i informeze, dar și să-i asculte. După răspunsul la acest prim apel pentru workshop, și recunoştinţa sinceră manifestată de pacienți, unii fiind chiar entuziasmați de lansarea acestei inițiative care implică empatie din partea profesioniștilor, organizatorii și-au exprimat deja intenția de a o repeta. anul urmator. Comentariile și scorurile care au fost exprimate în sondajele de calitate care au fost livrate la sfârșitul atelierului vor fi revizuite și se va face o punere în comun în cadrul Comitetului pentru a încerca să schimbe și să îmbunătățească ceea ce se consideră necesar.

Comitetul de management al durerii a fost creat mai mult de 10 de zece ani și este alcătuită din medici din diferite specialități și profesioniști în asistență medicală și fizioterapie. Acesta trece în revistă protocoalele de îngrijire și procedurile legate de durere, în toate domeniile, medical și chirurgical.

Sursa : Comunitatea Madrid – Spitalul Móstoles organizează un atelier pentru pacienții cu dureri cronice