VINDECATORUL RĂNIT SAU CÂND PROFESIONISTUL DEVENE PACIENT

Spitalul Clinic San Carlos a organizat , împreună cu Centrul de Umanizare a Sănătăţii, a XXVII-a Conferinţă de umanizare a sănătăţii cu motto-ul „ Vindecatorul rănit. O privire asupra profesioniștilor din sănătate”, în care s-a evidențiat importanța umanizării îngrijirii sănătății în beneficiul pacienților și al profesioniștilor atunci când aceștia devin pacienți. În acest sens, a vorbit directorul general al Spitalului Clínico San Carlos, José Soto, care, în deschiderea conferinței, a exprimat că „profesionistii din domeniul sănătății pun pasiune în viață pentru ca să existe mai multă viață și ani mai buni în viață” atât a oamenilor cât și a altor profesioniști atunci când se îmbolnăvesc.

Directorul Spitalului Clínico San Carlos a fost însoțit la inaugurare de directorul general al Sănătății și Asigurarea Serviciului de Sănătate din Madrid, Jesús Vázquez, pentru care „mediul de sănătate trebuie să poarte în mod inerent termenul de umanizare”. A fost prezent și José Carlos Bermejo, directorul Centrului pentru Umanizarea Sănătății, aparținând Centrului San Camilo-Religiosos Camilos.

În cursul zilei, a fost proiectat documentarul „Human Hospitals”, care prezintă zece experiențe și inițiative desfășurate de profesioniștii de la Spitalul Clinic San Carlos privind umanizarea asistenței medicale pentru pacienți și însoțitorii acestora. Aceste inițiative reflectă acțiuni care vizează umanizarea îngrijirii celor mai mici, precum proiectul „Big Brother”, care permite copiilor să fie însoțiți în spital de frații lor mai mari; sau „Marea aventură a blocului de operație magic”, care permite mamei sau tatălui copilului care urmează să fie operat să-l însoțească până la administrarea anesteziei în sala de operație pentru a-i oferi liniște sufletească și o stare mai familiară.

Alte proiecte incluse în documentar se concentrează pe activități de umanizare a pacienților cu probleme de sănătate mintală, pentru care a avut amenajarea unei grădini terapeutice; pacienți de cardiologie, și acompaniament în situații dificile, cum ar fi în UTI sau la sfârșitul vieții. Pacienții sunt prezenți în documentar și prin reprezentarea Comitetului de Pacienți a spitalului, o inițiativă de pionierat în Sistemul Național de Sănătate.

. După proiectarea videoclipului, Dolores Fernández, HealthCare Solutions Leader al Roche Spania, a înmânat spitalului o plăcuță în semn de recunoaștere a inițiativelor pe care spitalul le desfășoară în domeniul umanizării asistenței medicale. Spitalul Clinic San Carlos și care a fost reflectată pe scară largă în scurtmetrajul menționat mai sus.

Bune practici aplicate în îngrijirea profesioniștilor

După filmare, ziua a continuat cu conferința „Paradigma vindecătorului rănit și potențialul lui umanizator”, susținută de directorul Centrului de Umanizare a Sănătății, José Carlos Bermejo, și o întâlnire pentru dialog și colocviu care a tratat „Vocația de ajutor și pr profesioniştilor din domeniul sănătăţii sociale. Ulterior, a avut loc masa rotundă: „Experiențe și bune practici în îngrijirea profesioniștilor”, în care experiențele și bunele practici aplicate în îngrijirea profesioniștilor din domeniul sănătății în chestiuni precum sănătatea emoțională, inițiative în îngrijirea îngrijitorului și mindfulness la reduce stresul și oboseala de compasiune sau cum să lucrezi salariul emoțional pentru a umaniza profesioniștii. Ziua s-a încheiat cu festivitatea de premiere a celei de-a șaptea ediții a „Premiilor Humanize”, care recunoaște dezvoltarea inițiativelor individuale, organizaționale și științifice legate de umanizarea în sănătate.

Aceste premii, care pun în valoare persoanele și entitățile care își concentrează eforturile pe îngrijirea persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate și motivează inițiative sociale care promovează formarea în domeniul sănătății și problemelor sociale dintr-un mod cuprinzător. din punct de vedere umanizator, au mers la Sor Lucía Caram și fostul fotbalist Juan Carlos Unzué, la categoria inițiative individuale; organizația Caminando Fronteras și medicul Mónica Lalanda, la secțiunea Diseminare; și Open Arms, Muzeul Situat și Societatea Spaniolă de Îngrijiri Paliative în categoria Organizații.

Spitalul Clínico San Carlos, premiat pentru proiectele sale de umanizare

În discursul său, directorul adjunct al Spitalului Clinic San Carlos, Julio Zarco, a subliniat că „ Îngrijirea oamenilor încă de la nașterea sa, acum mai bine de două sute de ani, a fost impregnată în ADN-ul acestui spital”, constituind unul dintre motivele pentru care acest spital public din Madrid a primit recent premiul Best in Class (BIC) 2021 pentru cel mai bun proiect de umanizare a asistenței medicale pentru inițiativa „Îngrijire centrată pe oameni. Viziune 2025”, printre ale cărei axe strategice se numără pacientul, pentru a fi un spital care lucrează pentru pacienți din respect, considerație, diferență, atenție și toleranță; și participarea comună a profesioniștilor, a pacienților și a societății.

Cu această viziune am întreprins acțiuni în mai multe domenii, cum ar fi ca și în chirurgia cardiacă cu un proiect de îmbunătățire a experienței pacientului și a autoîngrijirii; în Situații de Urgență, cu îmbunătățirea experienței în camera de acută în ceea ce privește confortul, timpul de așteptare și informațiile primite; în sălile de așteptare din zona de Consultații Externe, în ceea ce privește confortul și accesibilitatea, printre alte aspecte, sau Spitalul de Zi de Oncologie, unde se intensifică personalizarea îngrijirii sănătății în funcție de caracteristicile fiecărui pacient, fără a uita de programul Pilotarea Pacientului Expert. , concepută în comun între profesioniști și pacienți cu boli cronice și colaborarea pacienților în revizuirea și evaluarea documentelor din Comisia Tehnică de Coordonare a Informațiilor.