#Madrid –

TEHNOLOGIE INCORPORATA IN TELEFONELE MOBILE

Farmaciştii de la Spitalul Clínico San Carlos au proiectat un sistem eficient de automatizare pentru a asigura administrarea corectă a medicamentelor de către pacienţi, bazat pe tehnologia NFC (Near Field Communication), a cărei sferă este larg răspândită, deoarece este încorporată în majoritatea telefoanelor mobile.

Sistemul constă în dezvoltarea etichetelor NFC, mici autocolante inteligente cu un cip în interior care pot fi citite de un telefon mobil prin activarea funcției NFC -cea cu care poți plăti într-un magazin sau te poți identifica personal- pentru a obține informații despre starea de sănătate. rezultate ale pacienților cu medicația lor spitalicească, automatizarea înregistrării aderenței, eficacității și siguranței, pe lângă facilitarea comunicării bidirecționale cu profesioniștii serviciului de Farmacie al spitalului.

Fișa de aderență generează o alarmă în calendarul telefonului mobil al pacientului pentru a-i aminti de următoarea administrare a medicației, întărind astfel aderența la tratament. Pacientul nu trebuie să interacționeze cu nicio aplicație, trebuie doar să-și apropie telefonul de etichete pentru a le putea citi, ale căror informații sunt trimise profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a înregistra, în timp real, aderența acestora la tratament.

Prin punerea telefonului mobil în contact cu eticheta, se trimite în timp real un semnal, „care ne permite să știm când pacientul administrează medicația și să intervenim precoce în cazul unui incident. Cu toate acestea, avem informații pentru a vedea dacă tratamentul este eficient, sigur și dacă administrarea de către pacient este corectă sau dacă, dimpotrivă, au nevoie să ne comunice”, adaugă Gonzalo Hernando Llorente, farmacist. la Spitalul Clinic.Saint Charles.

Odată ce instrumentul a fost testat în mediul de laborator, iar nivelul său de maturitate tehnologică confirmat, „scopul nostru este să îl testăm în viitorul apropiat la pacienții cu migrenă cronică refractară în tratamente cu medicamente biologice eliberate în serviciul nostru, deoarece acestea sunt relativ medicamente noi, de natură cronică și administrare lunară, ale căror date de siguranță sunt bine caracterizate și eficacitatea lor este ușor de măsurat” explică Cristina González Pérez, farmacist la Spitalul Clinic San Carlos.

Etichete cu tehnologie NFC furnizate în Farmacia spitalului

În Serviciul Farmacie Spitalului Clínico San Carlos, patru etichete cu tehnologie NFC sunt furnizate pacienților, pentru care un farmacist își configurează telefonul mobil și programează etichetele. Acestea pot fi lipite practic oriunde, după comoditatea pacientului: pe ușa frigiderului, unde sunt păstrate medicamentele biologice pentru a înregistra aderența la tratament; în dulapul cu medicamente, unde medicamentul de salvare este stocat pentru a-și înregistra eficacitatea sau să fie integrat într-un breloc pentru a înregistra un posibil efect advers.

Pe de o parte, acest sistem pune la dispoziția pacienților tehnologia wireless pentru a-și îmbunătăți aderența la tratamentul spitalicesc și oferă alte avantaje, cum ar fi creșterea motivației acestora de a-și lua medicamentele și auto-îngrijirea, simțindu-se monitorizați și îngrijiți mai personalizat. Pe de altă parte, facilitează automatizarea prelucrării datelor profesioniștilor din domeniul sănătății și permite generarea de rezultate mai riguroase în domeniul sănătății în timp real, precum și un sistem de trasabilitate și securitate aliniat cu transformarea digitală în care suntem cufundați.

În această fază a proiectului, farmaciștii spitalului din Clinica San Carlos intenționează să verifice gradul de utilizare al sistemului, adică să afle dacă este un sistem ușor de utilizat pentru pacienți și, dacă da, să-l extindă. la alte patologii… Pe termen mediu, acest instrument ar putea oferi diverse funcționalități în mediul spitalicesc, cum ar fi aplicarea sa în managementul stocuri a medicamentelor din punct de vedere logistic.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Clínico San Carlos folosește un sistem de automatizare a locuinței pentru a îmbunătăți aderența pacientului la tratament