#Spania – Energiile regenerabile, din ce în ce mai accesibile și descentralizate, deschid oportunități fără precedent de a îmbunătăți viața de zi cu zi a oamenilor, promovând în același timp o reducere a emisiilor, care este esențială pentru a reduce cele mai grave efecte ale încălzirii globale.

Organizată de Ministerul Tranziției Ecologice și Provocarii Demografice -prin IDAE- și de platforma REN21, Conferința SPIREC 23 a fost inaugurată de Președintele Guvernului. Pedro Sánchez a subliniat că alegerea Spaniei – prima țară europeană care găzduiește acest eveniment bienal – nu a fost rezultatul întâmplării. Recunoaște – a spus el – voința Guvernului și a unei țări întregi de a fi în avangarda mondială a înlocuirii combustibililor fosili cu surse curate.

În fața „negustorilor de îndoială”, care încearcă să încetinească acest proces de schimbare „ca o scuză pentru ca nimic să nu se schimbe”, Guvernul intenționează să profite la maximum de „oportunitățile oferite de această nouă revoluție industrială pentru a crea mai mult și mai bun. locuri de muncă, reindustrializam tot ce este teritoriul nostru și plasăm țara în fruntea Europei și a lumii în această tranziție verde”. Transformarea modelului energetic către un sistem durabil va fi una dintre prioritățile președinției spaniole a UE, în a doua jumătate a acestui an.

Energii regenerabile pentru oameniSPIREC 23 se desfășoară sub deviza „Energii regenerabile pentru oameni”. Președintele REN21, Arthouros Zervos, a subliniat că criza energetică globală este un avertisment dur cu privire la necesitatea de a discuta despre transformarea radicală pe care o necesită sistemul nostru energetic și lumea pe care se bazează. Anul acesta 2023 ar trebui să fie anul energiilor regenerabile și să servească pentru a da „un impuls definitiv” transformării în curs și în căutarea soluțiilor la dependența lumii de combustibilii fosili.

Spania ocupă locul opt în lume printre țările cu cea mai mare energie regenerabilă instalată și pe locul al doilea în Europa. Este, de asemenea, al cincilea producător internațional de energie eoliană și solară și a zecea cea mai atractivă piață din lume pentru investiții în energie verde.

Vicepreședintele și ministrul pentru Tranziția Ecologică și Provocarea Demografică, Teresa Ribera, a afirmat că aceste mărimi economice nu ar trebui să ascundă dimensiunea transformatoare și socială a angajamentului față de sursele regenerabile, influența acestora asupra vieții oamenilor și chiar asupra geopoliticii globale. Tranziția energetică „este și o agendă pentru pace” – a spus el – și reprezintă o schimbare de paradigmă care necesită alte infrastructuri, alte capacități, o agendă de cooperare public-privată între guverne și societatea civilă, între țările dezvoltate și națiunile în curs de dezvoltare.

Schimbare de paradigmăÎn acest sens, președintele Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), Francesco La Camera, a evidențiat schimbarea de paradigmă care presupune trecerea de la sistemul tradițional „centralizat” de combustibili fosili la modelul descentralizat al surselor regenerabile, accesibil economiilor precare precum precum cele din țările în curs de dezvoltare. Pentru a profita de tot acest potențial de creștere, este necesară – a spus el – „implementarea unui sistem de finanțare multilateral capabil să construiască infrastructurile fizice necesare în regiuni întregi din Africa, Asia și America Latină”.

Pentru directorul Departamentului de Sănătate Publică și Mediu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), María Neira, aici se află una dintre marile provocări ale tranziției energetice. Nu numai pentru a aborda urgența climatică și pentru a reduce emisiile de CO2, „ci pentru a face energia accesibilă și pentru milioanele de oameni care nu o au”. Este o chestiune de echitate și sănătate globală. Lipsa unei aprovizionări regulate și stabile cu energie a fost un factor determinant în distribuția deficitară a vaccinurilor Covid -care necesită refrigerare- în țările cu venituri mici. Generalizarea energiilor regenerabile, „mai ieftine, mai puțin dependente și mai accesibile”, ar trebui să contribuie la reducerea decalajului nord-sud.

După sesiunea de deschidere, peste 120 de vorbitori, reprezentanți ai guvernelor, mediului academic, societății civile și sectorului privat din întreaga lume, continuă să dezbată în 25 de sesiuni paralele împărțite în 5 blocuri tematice:

Bloc 1 – Aprovizionare cu energie stabilă, securitate energetică și autonomie cu energii regenerabileAcest bloc tratează bazele necesare pentru a construi o nouă ordine energetică stabilă în jurul energiilor regenerabile. Acesta va acoperi subiecte precum securitatea aprovizionării cu energie în furnizarea de materiale și tehnologie, dezvoltarea infrastructurilor și consolidarea lanțurilor de aprovizionare globale, regionale și locale.

Bloc 2 – Energii regenerabile: satisfacerea cererii de energie din toate sectoareleAcest bloc explorează modul de satisfacere a cererii tot mai mari de energie în sectoare non-energetice precum construcții, industrie, transport și agricultura, precum și alternativele disponibile în combustibili: energie regenerabilă, energie termică sau combustibili regenerabili precum biocombustibili, hidrogen verde, amoniac și combustibili sintetici.

Blocul 3 – Profitați de oportunitate: construiți o nouă economie cu energie regenerabilăAcest bloc analizează necesitatea promovării progreselor industriale pentru accelerarea implementării energiilor regenerabile, precum și modul de garantare a creării de valoare locală și echitabilă și reglementările care trebuie modificate pentru atingerea acestor obiective.

Blocul 4 – Oamenii în centru: energia regenerabilă în centrul societățiiAcest bloc analizează modalități de a inspira și de a construi încredere, astfel încât tranziția energetică să fie fezabilă pentru toată lumea. De asemenea, explorează modul în care Administrația, industria și societatea civilă pot colabora pentru a atinge acest obiectiv.

Blocul 5 – Inovație pentru accelerarea și extinderea energiei regenerabileAcest bloc caută modalități inovatoare de a conduce o transformare structurală a proceselor de gândire, a modelelor de afaceri și a soluțiilor creative pentru o extindere rapidă a energiei regenerabile.

Seria de Conferințe Internaționale de Energie Regenerabilă (IREC) este organizată bienal în diferite țări din întreaga lume. Prima dintre acestea a avut loc la Bonn (Germania) în 2004 și, de atunci, membrii guvernelor, ai societății civile și ai mediului de afaceri din întreaga lume se întâlnesc regulat pentru a discuta și a învăța unii de la alții, cu scopul de a promova implementarea rapidă a energie regenerabila.

SPIREC va avea loc la IFEMA din Madrid și va avea loc în paralel cu târgul național de energie și mediu GENERA. Alegerea Spaniei de a găzdui această conferință internațională răspunde conducerii spaniole în domeniul energiei curate. Ocupă locul al optulea în lume în ceea ce privește capacitatea totală de energie regenerabilă, este lider în energia solară fotovoltaică și eoliană și ocupă locul opt printre cele mai atractive piețe pentru energie verde.

Al treilea vicepreședinte și ministru pentru tranziția ecologică și provocarea demografică, Teresa Ribera, împreună cu ministrul energiei din Țările de Jos, Rob Jetten

Etichete: Energie Angajare Sursa: Guvernul Spaniei – SPIREC 23 solicită accelerarea implementării globale a energiei regenerabile compatibile cu echitatea socială și cooperarea internațională