Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat astazi, in urma intalnirii cu secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, ca Spania este dispusa sa aduca o „contributie importanta” la derularea operatiunii comunitatii internationale in Libia, dupa ce aceasta a primit avizul Consiliului de Securitate al ONU si acceptul Ligii Arabe si UE.

?

In cadrul unei declaratii comune cu secretarul Ban Ki Moon, care s-a deplasat la Madrid special pentru a discuta despre Libia, Zapatero a anuntat ca va solicita aprobarea Congresului Deputatilor pentru felul in care trebuie sa se implice Fortele Armate Spaniole in aceasta operatiune internationala, informeaza Europa Press.

Premierul a dispus deja participarea fortelor navale si aeriene din cadrul Armatei pentru a pune in aplicare decizia ONU de a stabili o zona aeriana neutra in Libia si a autorizat folosirea bazelor spaniole de catre fortele militare americane.

De asemenea, Zapatero a precizat ca maine va participa la reuniunea convocata de Nicolas Sarkozy pentru planificarea interventiei din Libia. In acelasi timp, premierul Spaniei a facut un apel catre regimul lui Muammar Gaddafi pentru „incetarea totala a violentei contra poporului sau” si pentru producerea unei schimbari democratice in Libia.

Referitor la anuntul facut de regimul Gaddafi privind incetarea focului, Zapatero a spus ca „Nimeni sa nu se lase inselat! Comunitatea internationala nu se va lasa pacalita de regimul din Libia si va verifica prin toate mijloacele sale indeplinirea stricta a rezolutiei ONU„.

Operatiunea din Libia se va planifica in cadrul reuniunii de maine de la Paris la care vor participa reprezentanti ai tarilor europene, arabe si ai ONU.