Spaniolii sunt decisi sa mentina restrictiile pentru romani pe piata muncii si-i invita pe doritori sa mai incerce cand Spania va iesi criza. Ministrul roman al Muncii, Sebastian Lazaroiu, a inteles la Madrid ca guvernul Spaniei nu vrea sa dea inapoi, dar a anuntat crearea unui grup de lucru prin care sa se evite abuzurile in aplicarea administrativa a restrictiilor.

Ministrul roman al Muncii a anuntat ca tot ce se poate face acum este infiintarea unui serviciu telefonic gratuit de informare pentru romani si crearea unui grup de lucru prin care sa fie evitate abuzurile pe care le-ar putea suferi romanii care se afla deja in Spania.

„Am decis impreuna cu ministrul Muncii spaniol sa constituim foarte rapid un grup de lucru care sa urmareasca aplicarea corecta a acestor instructiuni pentru a nu exista nici un fel de abuzuri. Analizam foarte repede sa introducem o linie verde, special pentru a semnala romanii, cei care se afla aici pe teritoriul Spaniei, dar si cei care sunt in Romania. Ei pot semnala la aceasta linie verde orice fel de neclaritate sau orice fel de problema care nu se incadreaza in instructiuni”, a declarat Sebastian Lazaroiu – ministrul Muncii si Familiei.

In urma intalnirii cu omologul sau roman ministrul spaniol al Muncii, Valeriano Gomez a marturisit ca reintroducerea restrictiilor nu a fost decizie usoara si a incercat sa mai usureze din duritatea masurii amintind si multumind celor 300 de mii de romani care muncesc legal in Spania. Restrictiile raman insa cel mai tarziu pana la inceputul anului 2014.

Pana la 1 ianuarie 2014, pana in acel moment este posibil sa se mentina restrictiile dar vom face evaluari in acord cu recomandarile autoritatilor europene si o vom face in mod normal, la finalul fiecarui an„, a spus Valeriano Gomez, ministrul spaniol al Muncii si Imigratiei.

Ministrul spaniol a insistat in justificarea masurii pe numarul mare de someri din Spania, dar si din randul romanilor.

Exista un rost in aceasta masura pentru stabilizarea somajului, trebuie asteptat din nou momentul in care economia spaniola sa primeasca un nou impuls, un ritm de creare de munca intens asa cum l-a avut in trecut si care a creat aceasta necesitate de mana de lucru romaneasca de care suntem multumiti pe deplin„, a mai spus Valeriano Gomez.

La Madrid, Sebastian Lazaroiu a avut si o intalnire cu unele asociatii romanesti care s-au plans de lipsa informatiilor si de faptul ca nu inteleg cum se vor aplica masurile de restrictie pe piata muncii. Autoritatile spaniole au specificat insa foarte clar ca noile restrictii ii vizeaza doar pe romanii care doresc sa vina in Spania de acum inainte.

In aceasta perioada, muncitorii rezidenti in Spania, de origine romana, nu trebuie sa se preocupe pentru nimic, cei care muncesc o pot face liber in continuare, cei care cauta de lucru pot ramane aici si pot continua sa caute de munca activ si bine ar fi sa gaseasca repede si restrictiile vor afecta doar noul flux de muncitori din Romania care doresc sa munceasca in Spania, si care de acum trebuie sa solicite un permis de munca in prealabil„, a subliniat ministrul spaniol al Muncii.