Morant a vizitat Laboratorul Internațional Iberic de Nanotehnologie (INL) din Braga (Portugalia) împreună cu Ministrul Științei, Tehnologiei și Învățământului Superior din Portugalia, Elvira Fortunato, cu care a avut ulterior o întâlnire bilaterală. INL a fost creat de guvernele Spaniei și Portugaliei pentru a promova cercetarea comună în nanotehnologie și a o pune în slujba societății.

Ministrul Științei și Inovării a lansat valori angajamentul Spaniei și Portugaliei față de energiile regenerabile și a afirmat că una dintre marile provocări ale energiilor curate este stocarea acesteia, la care se va răspunde prin crearea și dezvoltarea la Cáceres (Extremadura) a Centrului Iberic de Cercetare în Stocarea Energiei. , care va avea cea mai avansată tehnologie din lume și va presupune o investiție de 74 milioane de euro.Constelația AtlanticuluiSpania și Portugalia vor promova Constelația Atlanticului, un program comun de observare a Pământului care va completa sateliții europeni Copernicus ai Uniunii Europene (UE). Acest program implică lansarea de sateliți 16, opt pentru fiecare țară.”Vrem să îmbunătățim capacitățile tehnologiilor spațiale pe care le avem deja în ambele țări, care sunt esențiale pentru prevenirea și controlul urgențelor climatice precum incendiile, care au lovit atât Portugalia, cât și Spania”, a subliniat Morant.

Acest program este inclus în Proiectul Strategic de Redresare și Transformare Economică (PERTE) Aerospace, coordonat de către Ministerul Științei și Inovării din Spania, care va mobiliza 4.25 milioane pentru promovarea științei și inovației în domeniul aerospațial.

Producție științifică în colaborare între Spania și Portugalia În sfârșit, Morant s-a referit la producția științifică realizată în ultimul deceniu între ambele țări și a subliniat că aceasta s-a dublat față de aceeași perioadă. de mai sus și este de calitate superioară, având în vedere că un % din această producție se numără printre articolele cele mai consultate de comunitatea științifică.

Plus informații Plan de recuperare, transformare și reziliență Etichete: Plan de recuperare, transformare și rezistență Plan de recuperare Sursa: Guvernul Spaniei – Spania și Portugalia își întăresc colaborarea în domeniul energiei și cercetării spațiale 74