#Spania – Acest lucru a fost convenit de ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, și omologul său portughez, Maria do Céu Antunes, la întâlnirea bilaterală pe care au avut-o astăzi la Lisabona. Ambii au convenit să exprime această nevoie cu o singură voce, având în vedere ravagiile pe care seceta intensă le provoacă în Peninsula Iberică, la următorul Consiliu al Miniștrilor Agriculturii și Pescuitului al Uniunii Europene (UE).

Cele două țări, împreună cu sprijinul Franței și Italiei, vor exprima Comisiei Europene (CE) la următoarea reuniune a Consiliului din 30 mai necesitatea de a activa toate măsurile necesare în fața unei probleme europene, precum seceta. .

Luis Planas a evidențiat „relațiile magnifice” dintre Spania și Portugalia, care sunt cheie, pentru că „ambele împart același teritoriu, trebuie să se confrunte cu probleme similare și, împreună, vor apăra în fața Comisiei Europene activarea unor măsuri urgente de ajutor. fermieri și fermieri.

Ministrul Antunes a apreciat vizita ministrului, în vederea viitoarei președinții a Consiliului UE, și pentru a colabora în căutarea unor soluții comune pentru a face față schimbărilor climatice, în special din cauza efectelor secetei. Acest tip de întâlnire între „două țări atât de apropiate este foarte importantă, cooperarea capătă un caracter strategic pentru Spania și Portugalia, unite prin mult mai mult decât o simplă graniță”, a subliniat el.

Ministrul a amintit că pe 24 aprilie a trimis o scrisoare comisarului pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în care a cerut Comisiei Europene (CE) să stabilească măsuri urgente pentru atenuarea situației de secetă. Această inițiativă are și sprijinul Franței, așa cum a confirmat ministrul Marc Fesneau la câteva zile după ce i-a fost transmisă lui Luis Planas într-o altă întâlnire bilaterală pe care au avut-o la Paris la sfârșitul lunii trecute.

Securitatea alimentară în fața actualului scenariu de schimbări climatice și monitorizarea situației piețelor agricole și zootehnice din cauza războiului din Ucraina au fost prioritățile stabilite recent de miniștrii Agriculturii din Spania, Belgia și Ungaria la întâlnirea pe care au avut-o pentru a pregăti un program comun ca un trio al următoarelor președinții ale Consiliului UE între 1 iulie și 31 decembrie 2024.

Condițiile climatice actuale au cauzat daune grave agriculturii și creșterii animalelor din Peninsula Iberică și, de asemenea, în alte țări ale UE. Schimbările climatice au avut ca rezultat o reducere drastică a precipitațiilor, temperaturi ridicate -cu recorduri în luna aprilie- și ploi torenţiale și episoade de grindină care au afectat și producțiile exterioare și de pășune. În Spania și Portugalia, evoluția campaniilor pluviale și a creșterii animalelor extensive au fost cele mai afectate de aceste circumstanțe, la care trebuie adăugate restricțiile privind aprovizionarea cu apă pentru agricultura irigată din cauza volumului redus de baraj.

În ultimul Consiliu Consultativ pentru Politică Agricolă, ministrul a detaliat oficialilor regionali din domeniu solicitările pe care Spania le propune CE de a flexibiliza PAC și de a sprijini producătorii în fața secetei, precum și de a le solicita colaborarea în repartizarea ajutoarelor directe adoptate de Guvern, care are un buget de 636 milioane euro.

Spania a solicitat deja activarea rezervei de criză și să poată apela la fonduri de dezvoltare rurală (FEADR) pentru a încerca să atenueze situația fermierilor, într-un mod similar cu ceea ce a fost posibil în trecut pentru a atenua efectele războiului în Ucraina în prețul materiilor prime și al inputurilor agricole și zootehnice.

O alta dintre solicitari este ca sa se acorde maxima atentie masurilor administrative din jurul PAC 2023-2027, cu exceptii si flexibilitati pentru programele operationale ale organizatiilor de producatori, programul de sprijin viticol si regimul de autorizare a plantatiilor de vii.

Spania și Portugalia se angajează, de asemenea, că avansurile corespunzătoare cererii unice de ajutor PAC 2023 pot fi plătite înainte ca controalele la fața locului să fie finalizate și că CE studiază posibilitatea de a flexibiliza cerințele în anumite practicile de condiționalitate consolidată, eco-regimurile și ajutoarele asociate incluse în actuala politică agricolă europeană.

Planas a transmis omologului său portughez agenda și prioritățile în materie de agricultură și pescuit ale Guvernului Spaniei în timpul președinției sale a Consiliului UE în a doua jumătate a acestui an.

Motivația legislativă pentru aplicarea noilor tehnici genomice (NGT) în producția de plante, revizuirea reglementărilor privind bunăstarea animalelor și propunerea de regulament privind indicațiile geografice sunt dosarele în care Spania are cel mai mare interes să se dezvolte în perioada respectivă.

În pescuit, interesul prioritar al Spaniei va fi promovarea decarbonizării flotei, precum și munca delegației spaniole de a încerca să aplice capturile totale admisibile (TAC) și cote multianuale pentru a oferi o mai mare stabilitate activității comerciale. a flotei de pescuit . De asemenea, a subliniat importanța peștelui, o proteină cheie, în alimentația umană și a subliniat importanța acestuia în garantarea siguranței alimentare.

sistem de irigare.

Sursa: Guvernul Spaniei – Spania și Portugalia convin să solicite în fața Comisiei Europene adoptarea urgentă de măsuri împotriva secetei