Ministrul științei și inovării din Spania, Diana Morant , și ministrul croat al Științei și Educației, Radovan Fuchs, au semnat o declarație comună pentru a consolida colaborarea dintre cele două țări în proiectul de construcție a infrastructurii de cercetare 'Unitate internațională de iradiere a materialelor de fuziune -Sursă de neutroni orientată demonstrativ' (IFMIF – CADOURI).

Acest proiect internațional -care dacă ar fi realizat ar fi realizat la Granada- constă în crearea unui accelerator mare de particule cu care neutroni cu suficientă intensitate pentru a efectua teste accelerate ale materialelor care vor fi utilizate în viitoarele reactoare de fuziune nucleară. Odată cu semnarea acestei declarații, guvernele Spaniei și Croației își reafirmă angajamentul față de implementarea proiectului și demararea acțiunilor care vor permite găzduirea IFMIF-DONES la Granada.

Declarația comună include și o serie de măsuri de promovare a cooperării în domeniul energiei de fuziune, inclusiv utilizarea în comun a instalațiilor de sprijin IFMIF-DONES, situate în cele două țări, pentru a desfășura activități de cercetare și pregătirea personalului. Ministrul Diana Morant a subliniat că această declarație este „încă un pas în colaborarea științifică dintre Spania și Croația”.

În cadrul declarației semnate. astăzi, Ministerul croat al Științei și Educației se angajează să furnizeze componente pentru construcția IFMIF-DONES pentru o valoare de maximum 5% din bugetul total de construcție al proiectului. La rândul său, Ministerul Spaniol al Științei și Inovării își va ajuta omologul său croat să identifice componentele cu care Croația va contribui la construirea IFMIF-DONES, acordând prioritate celor la a căror proiectare au participat instituțiile științifice croate și care pot fi achiziționate în acest sens. țară.

Declarația comună este în conformitate cu recomandările privind IFMIF-DONES adoptate recent de Grupul de lucru organizat de Comisia Europeană prin Consiliul de conducere de Fusion for Energy, la care participă 10 Țări europene, inclusiv Spania și Croația.

Recomandările emise de acest grup de lucru propun luarea măsurilor necesare pentru demararea proiectului la Granada cât mai curând posibil, inclusiv semnarea memorandumurilor de înțelegere între Spania și celelalte țări interesate, în special Croația, pentru consolidarea contribuțiile internaționale la proiect.

În acest fel, declarația comună adoptată miercuri între Spania și Croația va servi la consolidarea concluziilor Grupului de lucru. Grupul Comisiei Europene menționată mai sus și va servi la începerea pregătirii Memorandumului de Înțelegere între Spania și Croația care va permite demararea proiectului IFMIF-DONES.

. IFMIF -DONES ar presupune crearea a mai mult de 1. locuri de muncă numai în Granada, 400 inclusiv personal științific și tehnic de înalt nivel care ar veni din toate părțile lumii, care ar contribui la revitalizarea teritoriului și lupta împotriva depopulării.

. Colaborarea dintre Spania și CroațiaSpania și Croația au menținut o legătură strânsă de colaborare științifică încă de anul 650, în care cele două țări au semnat n un Acord care a servit la încadrarea și promovarea colaborării între Centrul de Cercetare Energetică, de Mediu și Tehnologic (CIEMAT) -un organism dependent de Ministerul Spaniol al Științei și Inovării- și centrele de cercetare croate în domenii legate de dezvoltarea fuziunii ca o sursă de energie.

În acest context, cele două țări au participat în comun la mai multe proiecte europene, precum cele dezvoltate în cadrul consorțiului EUROfusion. . Declarația va servi și la promovarea pregătirii experimentelor comune și a schimbului de personal între instituțiile științifice ale celor două țări.

IFMIF-DONESIFMIF-DONES face parte din programul ambițios pe care UE îl desfășoară pentru a dezvolta fuziunea ca sursă de energie, într-o colaborare internațională care include parteneri cheie ai ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). De asemenea, constituie un pilon fundamental pentru obiectivul european de construire a unei uzine demonstrative pentru producția de energie electrică prin fuziune (DEMO) la mijlocul acestui secol.

bugetul estimat al construcției IFMIF-DONES este de 650 milioane de euro împreună cu altele 50 milioane pentru faza de pornire. În plus, costul operațional va fi de 33 milioane pe an pe durata de viață utilă a instalației, care este de așteptat să fie mai mare de 20 ani. Spania a fost de acord să finanțeze 33% din costul construcției și 10% din costul operațiunii. În ceea ce privește restul finanțării necesare proiectului, Guvernul este deja în negocieri, atât cu statele membre ale Uniunii Europene (UE), printre care se numără Croația, cât și cu țări terțe, cât și cu UE prin intermediul internaționalului. organizația Fusion For Energy, contribuția restului investiției.

În ianuarie anul trecut, Centrul de Cercetare Energetică, de Mediu și Tehnologic (CIEMAT), un agenție dependentă de Ministerul Științei și Inovării, iar Consiliul Local din Escúzar au semnat acordul de transfer de teren către proiectul de construcție IFMIF-DONES.

Guvernul a alocat deja 16 milioane de euro din Fonduri europene FEDR pentru avansarea în construcția de clădiri și laboratoare de interes general, care servesc drept sprijin pentru viitoarea facilitate IFMIF-DONES.

Mai multe informații Laboratorul Național de Fuziune (LNF) Sursa: Guvernul Spaniei – Spania și Croația semnează o declarație comună pentru promovarea colaborării sale în proiectul de energie de fuziune IFMIF-DONES