Ministrul Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării, José Manuel Albares, a anunțat principalele autorități locale și regionale cu competențe în Campo de Gibraltar că Spania și Comisia Europeană au trimis Regatului Unit o propunere pentru a face din acel spațiu o zonă de prosperitate comună.

Albares, care convocase întâlnirea pentru a raporta faza negocierilor cu Regatul Unit cu privire la Gibraltar, a trecut în revistă obiectivele și interesele pe care Spania le-a apărat în acest proces de negocieri, în special în beneficiul cetățenilor și al operatorilor economici din Campo de Gibraltar.

În cadrul ședinței, ministrul a raportat că Spania, împreună cu Comisia Europeană, a pus deja pe masă o propunere globală, care are ca scop stabilirea unui nou cadru legal care să pună bazele pentru o relație stabilă între Spania și UE, pe de o parte, și teritoriul Gibraltarului, prin Regatul Unit, pe de altă parte.

După cum a fost detaliat principalelor autorități locale și regionale cu competențe în Campo de Gibraltar, această propunere conține soluții tehnice și practici foarte rezonabile, care sunt necesare pentru construirea unei zone de prosperitate comună și care respectă pozițiile noastre juridice respective.

Textul prezentat Regatului Unit este o propunere globală care include prevederi privind mobilitatea persoanelor, având ca obiectiv suprimarea Porții și astfel garantarea deplină a fluidității deplasării oamenilor. Aceasta presupune ca Spania să controleze, în numele Schengen, frontierele externe ale Gibraltarului și ca, pentru aceasta, să își poată exercita anumite funcții și competențe, necesare pentru a proteja integritatea și securitatea spațiului Schengen.

Drepturi și beneficiiPropunerea spaniolă are în vedere și protecția și îmbunătățirea drepturilor lucrătorilor și beneficiarilor de prestații sociale în Gibraltar.

În ceea ce privește chestiunile vamale, se propune garantarea liberei circulații a mărfurilor între UE și Gibraltar, fără ca aceasta să crească riscurile pentru piața internă a UE, în în special, pentru operatorii economici din zonă în ceea ce privește concurența neloială sau traficul ilicit, cum ar fi, de exemplu, tutunul. Ca și în cazul persoanelor, acest lucru va impune Spaniei, în numele UE, să exercite funcții de control și protecție a pieței interne, pe măsură ce controalele vamale dintre Spania și Gibraltar dispar.

. În plus, sunt păstrate condițiile de concurență loială și loială, astfel încât operatorii economici din Gibraltar concurează în condiții similare cu cele ale altor operatori economici din UE și, în special, în zona Campo de Gibraltar.

Textul care se află deja în mâinile Regatului Unit include și dispoziții de combatere a spălării banilor; Prevederi pentru garantarea unor standarde inalte de protectie si protectie a mediului in materie de securitate nucleara, in vederea stabilirii garantiilor maxime impotriva potentialelor daune aduse mediului care afecteaza intreaga zona, precum si pentru evitarea competitiei economice neloiale si un mecanism de finantare a programelor de formare si ocupare a fortei de munca. în zonă.

Poziție neschimbatăMinistrul a reamintit că poziția Spaniei cu privire la suveranitate și jurisdicția cu privire la Gibraltar rămâne neschimbată. Nici viitorul Acord, nici nicio acțiune sau măsură luată în aplicare sau ca urmare a acestuia, nu va implica vreo renunțare sau modificare a poziției juridice a Spaniei în ceea ce privește suveranitatea și jurisdicția în legătură cu Gibraltar.

. )Albares a indicat că Guvernul are încredere și speră ca negocierile să se încheie cu un acord satisfăcător cât mai curând posibil. La fel, a adăugat el, Guvernul nu dorește un scenariu fără acord, dar trebuie amintit că, pe de o parte, Brexit-ul este o decizie britanică și, pe de altă parte, este nevoie de angajamentul ambelor părți pentru a semna un

Ministrul a putut să asculte din prima mână opiniile și preocupările pe care Brexitul și rezultatele acestei negocieri le trezesc în administrațiile locale din Campo de Gibraltar și în Consiliul Andaluziei. Celor care au reiterat angajamentul ferm al Guvernului față de Campo de Gibraltar, o regiune cu provocări foarte unice, cu atât mai mult în contextul Brexit-ului. În acest sens, ministrul a reamintit că, prin diferitele ministere, Guvernul dezvoltă liniile principale de acțiune concepute în Planul cuprinzător pentru Campo de Gibraltar, aprobat de Consiliul de Miniștri în noiembrie 2022.

Pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, Uniunea Europeană și Cooperare, Președintele Comunității Municipalităților din Campo de Gibraltar, primarii din Algeciras, Línea de la Concepción, San Roque (și, de asemenea, Președintele Consiliului Provincial din Cádiz), Los Barrios, Tarifa , Castellar de la Frontera, Jimena de la Frontera și San Martín del Tesorillo, subdelegația guvernamentală din Cádiz, directorul Biroului de coordonare AGE din Campo de Gibraltar și subdelegatul guvernului andaluz în Campo de Gibraltar .

Ministrul Afacerilor Externe, Uniunea Europeană a și Cooperare, José Manuel Albares, împreună cu principalele autorități locale și regionale cu competențe în Campo de Gibraltar.

Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – Spain and the Comisia Europeană prezintă Regatului Unit o propunere ca Campo de Gibraltar să fie o zonă de prosperitate partajată 2022