Spania a aderat la noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei aprobată în Consiliul Uniunii Europene, în urma declarației președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la din martie.

Printre acestea se numără și anunțarea suspendării de către UE Rusiei a statutului său de națiune cea mai favorizată în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Clauza Națiunii celei mai favorizate implică faptul că fiecare membru al OMC trebuie să garanteze celorlalți membri același tratament, condiție ca UE a decis că nu poate continua să acorde fonduri Rusiei după atacul său asupra Ucrainei. Acest lucru este pentru a împiedica Rusia să continue să beneficieze de beneficiile de a face parte din ordinea comercială multilaterală, încălcând în același timp dreptul internațional prin agresiunea sa împotriva Ucrainei. Canada a fost prima care a inițiat această procedură pe 2 martie, iar SUA au urmat 11 în martie (vineri) după anunțul G7 în acest sens.

Tratamentul națiunii celei mai favorizate este un principiu de bază al OMC, inclus în angajamentele acordurilor care acoperă cele trei principale domeniile de competență ale Organizației (comerțul cu mărfuri reglementat de Acordul general privind tarifele și comerțul, GATT; Acordul general privind comerțul cu servicii, GATS; și Acordul privind aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală). , TRIPS) și prin urmare, retragerea sa în Rusia este excepțională. Suspendarea tratamentului Națiunii celei mai favorizate s-ar baza pe excepția prevăzută de legislația OMC pentru a permite protejarea intereselor esențiale de securitate ale membrilor organizației.

Formarea practică a declarației se va face de către UE prin restricții la importul și exportul de bunuri și servicii și investiții.

UE și alte țări izolează deja Rusia în discuțiile din cadrul OMC (atât în ​​negocierile în curs, cât și în reuniunile organului de soluționare a diferendelor), așa că, de fapt, agresiunea rusă este compromițătoare progresul bun al pregătirii Conferinței ministeriale 12 programată pentru iunie.

Spania susține astfel o cerere de creștere a izolării Rusiei în forurile multilaterale, așa cum a făcut săptămâna trecută cu solicitarea unei adunări extraordinare a Organizației Mondiale a Comerțului Turismul va suspenda Rusia.

Sursa: Guvernul Spaniei – Spania se alătură izolării Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului140322