Criza economică şi lipsa unei legislaţii agile pentru sancţionarea rău-platnicilor din domeniul construcţiilor i-a adus la sapă de lemn pe foarte mulţi dintre micii patroni, care nu mai fac faţă propriilor cheltuieli, pentru că în ultimele luni nu mai reuşesc să încaseze banii pentru lucrările executate. Până acum, mai mulţi patroni români din Spania au intrat în greva foamei în semn de protest faţă de neplata facturilor. Ultimul dintre ei este Paul Ababei, asociat la o firmă de construcţii care are de recuperat 800 de mii de euro de la o altă firmă din Rivasvaciamadrid, care are datorii de anul trecut, cu toate că a emis deja cecuri pentru această sumă, dar fără acoperire. 

Un alt antreprenor român a iniţiat un protest în faţa domiciliului din Las Rozas (Madrid) al unui patron de firmă care îi datorează, se pare, peste 1 milion de euro pentru lucrări deja executate. 

De asemenea, în ultimele săptămâni, micii întreprinzători din construcţii au organizat mai multe proteste pentru a atrage atenţia autorităţilor în privinţa acestei situaţii dificile. La ultimul protest, din apropierea Congresului Spaniei, 3 români din Castellón (Castellón de la Plana) care se aflau în greva foamei au protestat şi ei faţă de neplata unor cecuri emise de firme spaniole care i-au contractat pentru executarea unor lucrări în valoare de aproximativ 300 de mii de euro. Recent, cei 3 români au renuntat la greva foamei, dar au dat în judecata firma datoare.

Ni s-a spus că în curând, firma care ne datorează bani ar putea să primească nişte credite prin care să poată continua lucrările şi astfel să ne plătească”, ne-a declarat Corneliu Negulescu, unul dintre cei trei întreprinzători care s-au aflat în greva foamei timp de aproape o săptămână.

Situaţia celor 3 români este cu atât mai dificilă cu cât acum nu mai au cum să-şi plătească creditele şi spun că în curând vor fi evacuaţi din casele lor, din cauza faptului că nu mai pot plăti facturile personale, în timp ce, după cum spuneau ei, patronii datori îi iau peste picior. „Noi nu am mai putut să ne plătim muncitorii şi ratele la credite. Eu trebuie să părăsesc casa în care stau pentru că nu mai pot să plătesc rata. Am ajuns într-o situaţie disperată, iar ei (n.r. datornicii) îşi bat joc de noi. Nu vor să ne plătească deşi au averi, au case şi maşini de lux, dar pe noi nu vor să ne plătească”, ne declara Nicuşor Teteşanu, unul dintre cei 3 patroni români, în timpul unui protest organizat la Madrid împreună cu alţi antreprenori spanioli afectaţi de aceleaţi probleme.

Cătălin Damian crede că patronii afectaţi nu trebuie să renunţe la dreptul lor

La protestul care s-a desfăşurat în apropierea Congresului spaniol, împreună cu câteva sute de antreprenori spanioli şi de alte naţionalităţi care cereau Guvernului procese rapide pentru rău-platnicii din construcţii s-a aflat şi Cătălin Damian, primul antreprenor român care şi-a recuperat banii pe lucrări, după 20 de zile de greva foamei. „Din păcate, nu există o soluţie pentru situaţiile acestea şi am vrut să fim aici, alături de colegii noştri, ca să transmitem un mesaj foarte clar că Guvernul spaniol trebuie să ia nişte măsuri de protejare a micilor antreprenori, iar românilor care au de recuperat bani nu pot să le spun decât să nu renunţe”, ne-a declarat Cătălin Damian, primul patron român care a fost nevoit să apeleze la greva foamei pentru a-şi recupera banii.

Corneliu Stancu, un alt patron român care s-a aflat în greva foamei, susţinea că pe lângă datoriile pe care le mai are, a mai primit şi ameninţări de la muncitorii care îşi cer ultimele salarii. „Suntem ameninţaţi şi de muncitori şi de Statul spaniol care ne cere să ne plătim datoriile. Mie o să-mi vândă casa banca şi pe lângă asta o să rămân şi cu vreo 50 de mii de euro datorie”, ne-a mărturisit Corneliu Stancu.

Corneliu Negulescu, cel de-al treilea patron care s-a aflat în greva foamei la Castellón, are de recuperat de la o firmă spaniolă din regiunea Castellón peste 100 de mii de euro şi a spus că nu va renunţa la proteste până nu-şi va  primi banii. „Sunt administrator la o firmă de construcţii şi am de recuperat 103.000 euro pentru care am cecuri neacoperite din luna noiembrie. Am 14 muncitori neplătiţi din luna noiembrie şi nici nu am plătit asigurările către stat. Sunt într-o situaţie disperată. Am venit în Spania să trăim mai bine şi iată că trăim mai rău. Vreau să fac un apel către toţi românii care sunt administratori de firme din Spania: să nu renunţe la nici un euro. Cunosc mulţi români care au renunţat la sume mari, de câte o sută de mii, în ultimii ani. Renunţăm prea uşor”, spunea Corneliu Negulescu.

Atât antreprenorii spanioli, cât şi cei români cer Guvernului şi Congresului un singur lucru: înăsprirea legislaţiei împotriva rău-platnicilor. Ei cer ca pentru emiterea cecurilor la termen fără acoperire să se aplice pedepse cu închisoarea şi procesele de judecată să fie mai rapide. Românii spun că din cauza proceselor lungi, datornicii încep să-şi vândă proprietăţile şi să le treacă pe numele nevestelor, de care ulterior divorţează.

La ora actuală, Asociaţia Întreprinzătorilor Neplătiţi din Construcţii, organizaţie din care fac parte peste 700 de firme mici şi mijlocii din Spania, afirmă că în situaţia românilor afectaţi de neplata facturilor se află aproximativ 3 milioane de firme şi persoane fizice autorizate şi de aceea este mai necesară ca oricând, schimbarea legii privind cecurile fără acoperire. Cei 3 patroni români din Castellón, Nicuşor Teteşanu, Corneliu Stancu şi Corneliu Negulescu trebuie să recupereze în total 300 de mii de euro pentru mai multe lucrări efectuate în beneficiul unor firme din regiunea Castellón.