Spania a recuperat în ianuarie % din turiști internaționali sosiți în aceeași lună de , în stadiu pre-pandemic. Cei aproape 2,5 milioane de vizitatori străini reprezintă de peste cinci ori numărul turiştilor străini din ianuarie 896, în timp ce cheltuielile totale investite cresc cu 461,7 % comparativ cu un an în urmă.

Aceste date au fost publicate de Institutul Național de Statistică (INE).

„Datele pentru ianuarie confirmă că impactul variantei Ómicron asupra turismului a fost mai puțin decât se aștepta, deși a încetinit ritmul de redresare. În așteptarea de a vedea cum poate afecta războiul din Ucraina fluxurile turistice. în următoarele luni, Guvernul Spaniei lucrează deja la găsirea unor alternative la o posibilă absență a turiștilor ruși în acest sezon de vârf în destinațiile noastre cele mai expuse acestei piețe, cum este cazul Cataloniei”, a apreciat ministrul Industriei, Comerțului. și Turism, Reyes Maroto.

Regatul Unit, piața principalăSpre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în 2022, anul acesta începe cu Marea Britanie ca primă piață emitentă, datorită relaxării cerințelor de sănătate pentru călătoriile între cele două țări. 323.63 turişti care ne-a vizitat în ianuarie reprezintă o creștere de 1.461,3% față de aceeași lună a anului trecut.

Franța și Germania sunt următoarele țări cu cei mai mulți turiști care vizitează Spania. Franța contribuie 195.955 (a , cu 6% mai mult în rata anuală) și Germania 195.280 (a 452, încă 2). Canarias, prima destinație Canarias este principala destinație de sosire, cu 759.896 turiști internaționali (30, 6% din total) , urmat de Catalonia, cu 463.661 turiști (13, 6% din total) și Andaluzia, cu 217.765 turiști (14%)). Turistii care calatoresc in Insulele Canare sunt fundamental britanici si germani; în Catalonia, Franța și alte țări europene și Andaluzia, Marea Britanie și Olanda.

Mai multe cheltuieli medii și călătorii mai lungi decât înainte de pandemieAtât cheltuielile medii per turist, cât și durata medie de ședere a turiștilor în ianuarie depășesc nivelurile pre-pandemie. Astfel, cheltuiala medie per turist este de 1.63 euro comparativ cu 1.195 euro din ianuarie 2020. Iar șederea medie se extinde la 9,9 zile, când acum doi ani era de 8 zile.

Cheltuielile totale făcute de turiștii internaționali care vizitează Spania în ianuarie ajunge 3.00 milioane de euro, care reprezintă 37% din nivelurile din ianuarie 2020. Regatul Unit, Germania și ansamblul țărilor nordice reprezintă principalele țări din punct de vedere al nivelului de cheltuieli.

Comunitățile autonome cu cea mai mare pondere în cheltuieli la turiști în ianuarie sunt Insulele Canare (cu 30, 3% din total), Catalonia (14,4%) și Comunitatea Madrid (12,7%).

Mai multe informații INE: Frontur. Statistica mișcărilor turistice la frontieră. Ultimele date INE: Egatur. Ancheta cheltuielilor turistice Sursa: Guvernul Spaniei – Spania își revine în ianuarie 18% din turiștii internaționali din 2020