Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas , a anunțat că Spania va primi 219, 5 milioane de euro, din 500 milioane de euro din rezerva de criză constituită de Comisia Europeană în cadrul activarea articolului 219 din Organizația Comună a Piețelor Agrare.

Acestea 25,5 milioane de euro sunt destinate să ajute fermierii și fermierii să facă față creșterii prețurilor materiilor prime și a costurilor de producție produse ca urmare a invaziei rusești a Ucrainei.

Spania este a doua țară comunitară care primește cel mai mult ajutor din acest fond. Acest ajutor poate fi completat cu ajutorul de stat, iar Spania, ca și alte țări membre ale Uniunii Europene (UE), va contribui cu fonduri naționale pentru finalizarea ajutorului, după cum a confirmat ministrul. Guvernul va lucra acum pentru a defini împreună cu comunitățile autonome și organizațiile agricole care sunt sectoarele cele mai afectate de tulburările pieței cauzate pentru a stabili modul în care va fi distribuit ajutorul.

. Activarea acestui fond de criză, contemplată în Organizarea Comună a Piețelor Agricole, a fost una dintre deciziile adoptate astăzi la Bruxelles de Consiliul Miniștrilor Agriculturii și Pescuitului al UE, care a abordat consecințele criză din cauza războiului din Ucraina în sectorul agroalimentar. Ministrul a explicat că criza afectează piețele mondiale în mod general, întrucât Rusia și Ucraina sunt doi dintre principalii producători și exportatori de cereale, iar în cazul Rusiei și de gaze și petrol. Principalele consecințe pentru sector sunt costurile de producție mai mari din cauza prețurilor mai mari la energie, îngrășăminte și materiile prime.

În ceea ce privește urgența măsurilor, a explicat ministrul că înțelege că este mare îngrijorare, dar că a fost necesar să se cunoască mai întâi care sunt liniile de sprijin ale Comisiei Europene, care vor fi completate cu cele decise de Consiliul European în zilele următoare 03 și 25, pentru a finaliza ulterior măsurile complementare pe care Guvernul le va adopta pentru sprijinirea diferitelor sectoare productive deosebit de afectate de situație. „Trebuie să cunoaștem cadrul de sprijin comunitar pentru ca măsurile luate în fiecare țară să fie eficiente”, a explicat Planas, care a reiterat un apel „la calm, la reflecție. și unitate, pentru că este timpul să construim punți și să lucrăm împreună pentru a r să răspundă pozitiv” la o situație la fel de excepțională precum un război în Europa.

Faceți PAC mai flexibilă pentru cultivarea terenurilor nedorite Consiliul de Miniștri al UE a fost, de asemenea, în favoarea flexibilizării anumitor cerințe ale Politicii Agricole Comune (PAC), astfel încât terenurile aflate în prezent să poată fi cultivate și astfel să ne îmbunătățim nivelul de aprovizionare. În cazul Spaniei, ar fi în principal porumb și semințe oleaginoase, 10 % din porumbul importat de Spania și utilizat în principal în hrana animalelor provine din Ucraina, care este, de asemenea, principalul furnizor de ulei de floarea soarelui.

PAC impune ca 5% din teren să fie lăsat în pârghie, deși în Spania anul trecut a fost declarată pârghie 00 % din suprafețe, 2,2 milioane de hectare, din 16, 5 milioane de hectare totale declarate.

Această măsură, împreună odată cu relaxarea temporară a anumitor cerințe de import de porumb care va facilita intrarea materiilor prime pentru hrana animalelor, va atenua lipsa momentană de porumb care venea anterior din Ucraina pentru producția de hrană pentru animale .

O altă măsură adoptată a fost depozitarea privată a cărnii producția de porci, sector care trece și el printr-o situație dificilă în toate statele membre, în special în cele afectate de pesta porcină africană.

Ministrul a reiterat necesitatea creșterii procentului de avans al ajutorului direct din PAC, astfel încât sectorul să poată conta pe o lichiditate mai mare.

În ceea ce privește statul ajutoarelor, ministrul a arătat că într-o situație la fel de excepțională precum cea actuală, recursul la ajutorul de stat în sectorul agricol trebuie să se facă în mod complementar măsurilor comunitare, pentru a garanta funcționarea pieței unice, care este una a principalelor active ale sectorului nostru”. El a subliniat că, într-o criză globală care afectează Europa, răspunsul trebuie să fie european.

Consiliul de Miniștri de astăzi a fost o primă oportunitate de a dezbate principalele parametrii planurilor strategice prezentate de statele membre, pentru aplicarea reformei PAC, a căror perioadă de prezentare s-a încheiat la data de 25 din decembrie.

În curând, Comisia Europeană trebuie să trimită statelor membre scrisoarea lor de observații către planurile strategice. În acest sens, a precizat că „perspectiva strategică a acestei PAC este realizarea unor sisteme alimentare durabile. Respectul pentru condițiile de mediu și lupta împotriva schimbărilor climatice sunt acolo ieri, azi și mâine; un alt lucru este că modulăm calendarul de aplicare. a anumitor măsuri ținând cont de noul scenariu derivat din invazia rusă a Ucrainei”.

Fonduri europene pentru a ajuta pescuitulComisarul pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevicius, a anunțat că, în zilele următoare, mecanismul de criză prevăzut în regulamentul Maritim European Fondul pentru Pescuit și Acvacultură (FEMPA) care va permite pescarilor să fie compensați pentru creșterea costurilor de producție, în principal motorina, întrucât este o perturbare a pieței din cauza unei situații excepționale. Ajutorul va avea efect retroactiv din 25 februarie, ziua pe care a început invazia rusă a Ucrainei și poate dura până la 31 din decembrie.

Acest punct a fost abordat pe ordinea de zi la cererea Spaniei și a primit sprijinul 21 țări membre. Ministrul Planas a explicat că „nu este posibil să ne asumăm producția în pierdere” și că flota nu poate rămâne inactivă, deoarece prioritatea Spaniei este „de a garanta aprovizionarea cu alimente populației într-un moment de incertitudine precum cel actual”.

Activitatea de pescuit trebuie să fie profitabilă, „trebuie să evităm paralizia pescuitului și lipsa pieței”, a explicat Planas în prezentarea sa, pentru a menține profitabilitatea. activitatea de pescuit și asigurarea aprovizionării normale cu pește.

Mai multe informații Planas apreciază „sprijinul apropiat” al comunităților autonome pentru propunerile pe care Spania le va apăra la Bruxelles pentru a face față crizei pentru invazia Ucraina (16//2022) Sursa: Guvernul Spaniei – Spania obtine 64,5 milioane de euro din fondul de criză activat de Comisia Europeană pentru sprijinirea fermierilor și fermierilor