Toti spaniolii asteapta de la viitorul guvern solutii urgente pentru redresarea economica a Spaniei. Electoratul a decis ieri sa acorde un vot de incredere Partidului Popular, care s-a aflat in opozitie in ultimii 7 ani si jumatate si care a obtinut aseara 186 de fotolii in Congresul Deputatilor. Aceasta este cea mai mare victorie din istoria formatiunii conservatoare.

Liderul popularilor, Mariano Rajoy le-a multumit aseara alegatorilor si le-a transmis sa nu astepte miracole. Liderul popularilor a promis ca va guverna pentru toti cei 46 de milioane de spanioli si ca va face tot ce-i va sta in putinta pentru a recupera increderea investitorilor in economia spaniola.

Spania nu va mai fi o problema in Europa pentru a face parte din solutie. Nu trebuie sa asteptam miracole pentru ca este cea mai delicata situatie din ultimii 30 de ani. Nimeni nu trebuie sa se simta nelinistit. Nu vom avea alti inamici decat somajul, deficitul, datoria excesiva, blocajul economic si tot ceea ce mentine tara noastra in aceste ciudate circumstante„, a spus Mariano Rajoy, care a cerut sprijinul tuturor pentru a scoate tara din criza.

Partidul Socialist care a obtinut 110 mandate cu 59 mai putine decat in legislatura anterioara inregistreaza cea mai grea infrangere electorala din istorie.

Liderul socialist in aceasta campanie, Alfredo Perez Rubalcaba, a recunoscut infrangerea si a felicitat invingatorii. „Am pierdut in mod clar alegerile. Multumim pentru sprijinul acordat, pentru noi are o semnificatie enorma„, a spus Rubalcaba, care a semnalat necesitatea convocarii unui congres in PSOE si a subliniat ca va lupta in opozitie pentru egalitatea drepturilor cetatenilor.

La randul lor, celalalte partide minoritare din Spania au beneficiat de voturile destinate in alte ocazii socialistilor, care au dat sansa multor formatiuni minoritare sa intre sau sa-si mareasca prezenta in Parlament.

Conservatorii catalani de la CiU au obtinut 16 mandate, iar Stanga Unita poate ocupa 11 fotolii in viitorul Parlament. In clasament urmeaza formatiunea basca Amaiur cu 7 parlamentari, PNV cu 5 si UpyD cu 5 mandate.

Principala sarcina a noului guvern care se va instala in 13 decembrie este sa revitalizeze economia din Spania si sa reduca cel mai mare somaj din Europa.

Datorita victoriei de aseara si alegerilor castigate in mai la locale si regionale, Partidul Popular are acum cea mai mare putere din istorie, dar primeste o tara care se afla in vizorul pietelor financiare din cauza datoriei foarte ridicate. Vineri, prima de risc a Spaniei atingea pragul de 500 de puncte si nu a scazut decat dupa ce s-a implicat Banca Centrala Europeana care a cumparat obligatiuni ale tarilor europene aflate in aceeasi situatie.

Analistii remarca faptul ca trebuie asteptata reactia pietelor financiare pentru a vedea cum va fi primita victoria conservatorilor din Spania de catre investitori.