Economia spaniola a inregistrat pierderi consecutive in ultimele doua trimestre fapt care confirma o noua recesiune. Banca Centrala a Spaniei a publicat datele pe primele 3 luni din 2012 in care PIB-ul Spaniei s-a redus cu 0,4 %.

In acelasi timp, numarul somerilor a crescut cu 290 de mii, reprezentand o crestere cu 4% fata de anul trecut. Rapoartele Bancii Centrale arata ca somajul ajunge acum la 24 %, iar economia spaniola este afectata in special de lipsa locurilor de munca, de nesiguranta investitorilor si de reducerea masiva a economiilor familiilor.

Romanii din Spania inregistreaza o crestere usoara a numarului de contracte legale de munca, ajungand la 273 de mii in luna martie. Cresterea este de aproximativ 3500 de noi contracte care se observa in sectorul persoanelor angajate in casa. Executivul a aprobat recent o modificare a legii privind angajatii la domiciliu – „empleados de hogar” – prin care ofera facilitati pentru contractarea legala a femeilor si barbatilor care presteaza munci in case.

{loadposition publi}

Spania revine insa la stadiul oficial de recesiune, pe care l-a cunoscut si in perioada 2008 – 2010, dupa ce a inregistrat 7 luni de cresteri.vIn ultimele patru luni, Spania a luat cele mai dure masuri de austeritate, insa credibilitatea economiei spaniole pe pietele financiare este in continuare foarte instabila.

Prima de risc a tarii guvernate de premierul Mariano Rajoy a depasit-o de mult pe cea a Italiei si a ajuns la 435 de puncte. Intre timp, bursele europene si in special cea de la Madrid inregistreaza pierderi din ce in ce mai mari pe fondul nesigurantei investitorilor si a consumului scazut.

Banca Centrala a Spaniei a precizat ca reformele din ultimele luni ale guvernului spaniol sunt fundamentale pentru a inainta in directia crearii de locuri de munca si pentru imbunatatirea competitivitatii, cu toate ca efectele nu sunt imediate.

{loadposition comment}