Fumătorii sunt alungaţi, începând de astăzi, din toate barurile, restaurantele, discotecile şi din spaţiile publice închise din Spania. Noua lege a fumatului, care a intrat în vigoare astăzi, interzice fumatul în baruri şi restaurante, precum şi în localurile de noapte.

Normativa împotriva fumatului s-a asprit cu această nouă lege după ce în 2005, ultima lege (nr. 28/2005) obliga restaurantele cu o suprafaţă de peste 100 de metri pătraţi să creeze spaţii speciale pentru fumători, în timp ce localurile cu o suprafaţă mai mică trebuiau să se declare de fumători sau de nefumători. Ca să nu piardă clienţi multe baruri au făcut lucrări de reamenajare ca să se poată declara localuri de fumători, iar restaurantele mai mari au investit în instalaţii de extracţie a aerului şi în crearea spaţiilor pentru fumători.

La aprobarea noii legi, guvernul nu a ţinut seama de plângerile reprezentanţilor din sector, care reclamă despăgubiri după investiţiile făcute în urma legii 28/2005 şi nici de previziunile privind scăderea consumului din sectorul turistic. Hotelierii vor putea destina până la 30% din camere pentru fumători, dar din aeroporturi vor dipărea toate punctele destinate fumătorilor. Una dintre posibilele soluţii vehiculate ar putea fi crearea de cluburi de fumători, în care clienţii barurilor să fie înregistraţi ca membri şi să poată fuma astfel cu orice ocazie.

Pe lângă baruri, restaurante şi discoteci, însă, legea interzice fumatul şi în spaţii publice precum sunt şcolile, spitalele sau parcurile infantile. Scopul acestei măsuri fiind, potrivit Guvernului, protejarea minorilor şi a celor care pot deveni fumători pasivi. Sancţiunile prevăzute de lege pornesc de la 30 şi ajung la 600.000 de euro, iar autorităţile speră ca în urma aplicării acestei legi aproximativ 3 milioane de spanioli să renunţe la ţigări.