Guvernul spaniol va solicita oficial salvarea bancilor prin planul de 100 de miliarde de euro acordat de zona euro. Obiectivul Spaniei este acela de a reduce pe cat posibil impactul acestui imprumut asupra datoriei tarii.

De altfel, ultimele actiuni ale premierului Mariano Rajoy de la confirmarea faptului ca sistemul bancar spaniol are nevoie de salvare, au fost concentrate pe ideea de a separa salvarea bancilor de responsabilitatile statului.

Ultima reuniune G20 din Mexic a dezbatut criza din zona euro, unde Spania continua sa fie cea mai mare amenintare pentru moneda europeana. Dupa ce premierul Rajoy a incercat sa transforme la nivel mediatic ajutorul acordat de Eurogrup intr-o solicitare expresa a guvernului Spaniei, cancelarul german Angela Merkel a ajuns la capatul rabdarilor si a cerut ca Spania sa prezinte cat mai curand solicitarea de salvare.

Presa spaniola citeaza surse guvernamentale care sustin ca si Spania este interesata sa se obtina cat mai curand acest ajutor de 100 de miliarde de euro, dar „se lucreaza inca la memoriul privind conditiile prin care se vor acorda aceste fonduri europene” care vor fi injectate bancilor prin Fondul de Garantare a Restructurarii Bancare (FROB).

Guvernul spaniol sustine ca mai asteapta un raport privind necesitatile de capital ale bancilor spaniole si acesta urmeaza sa fie emis de auditorii externi contractati de executiv, in detrimentul Bancii Nationale.

Unele informatii publicate de presa internationale vizeaza posibilitatea ca nevoile bancilor spaniole sa fie mult mai mari decat previziunile facute de FMI (40 de miliarde de euro) si ar putea ajunge la 300 de miliarde de euro.

Lipsa de claritate a acordului privind salvarea bancilor spaniole a ridicat prima de risc a Spaniei pana la 580 de puncte, fata de bonul german pe 10 ani, iar dobanda pe care trebuie sa o plateasca tara pentru a se imprumuta a depasit pragul critic de 7 procente.

Cu toate acestea este posibil ca decizia Spaniei privind salvarea bancilor si pozitia oficialilor europeni sa nu se clarifice decat dupa intalnirile la nivel inalt din 22 iunie de la Roma si dupa reuniunea ministrilor de Finante din zona euro din 28 – 29 iunie. Intre timp, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene pe Economie, spaniolul Amadeu Altafaj a precizat ca Spania nu va avea nevoie de o alta salvare in afara de cea a bancilor, daca se mentine linia de reducere a deficitului.