De la ultima activare 10 Martie a procedurii urgente de raspuns la aceste solicitari și până la . ore de din aprilie, Oficiul Azil și Refugii (OAR) al MAI și Poliția Națională au procesat și acordat un total de 51.421 documente de protecție, dintre care 29.70 (50,6 %) au fost procesate și rezolvate în secțiile de poliție.

Toate protecțiile presupun un permis de ședere și, pentru cei majori, un permis de muncă. În plus, în virtutea prevederilor Direcției Generale de Trafic, persoanele strămutate care obțin protecție temporară își pot folosi legal permisele de conducere în Spania pentru cel puțin un an.

Madrid (.133), Comunitatea Valenciană (9 .133), Catalonia (9. ) și Andaluzia (7.229) sunt comunitățile autonome care primesc cele mai multe cereri, după cum se poate observa în tabelul atașat.

Persoanele strămutate care sosesc în Spania pot solicita protecție temporară la centrele de primire și adăpost autorizate de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației din Pozuelo de Alarcón (Madrid), în Orașul Luminii din Alicante, în Fira de Barcelona și în Palacio de Ferias y Congresos de Málaga, precum și în 51 Posturi de poliție naționale autorizate pentru aceste proceduri în toată Spania. Lista completă a secțiilor de poliție și datele de contact necesare pentru rezervarea prealabilă a unei programari pot fi consultate pe site-ul Ministerului de Interne.

Rezoluție în 00 ore

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, și ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrația, José Luis Escrivá, a semnat pe 9 martie trecut, ordinul care dezvoltă procedura de urgență pentru recunoașterea protecției temporare. Această procedură răspunde acordului la care a ajuns la 4 martie Consiliul de Miniștri de Interne al Uniunii Europene de a activa, pentru prima dată în istorie, Directiva europeană de protecție temporară.

În virtutea acestei reguli, solicitanții se pot deplasa la punctele autorizate în care oficialii Poliției Naționale își preiau datele de identificare și alte elemente, procedură pentru care sunt disponibili interpreți lingvistici, și în care li se eliberează o chitanță care atestă cerere de protecție, care include și un NIE atribuit

Mai multe informații Tabel pe comunități autonome și provincii – protecție temporară (PDF) Informație pentru ucrainenii strămuți Sursa: Guvernul Spaniei – Spania depășește 50.0 protecții temporare pentru cei strămutați de războiul din Ucraina2022