Aproape jumătate din spanioli cred că elevii străini scad calitatea învăţământului, potrivit unui studiu executat de Centrul de Investigaţii Sociale din Madrid. Printre alte concluzii, studiul arată că în opinia persoanelor intervievate elevii imigranţi îi suprasolicită pe profesori şi ca duc la ocuparea masivă a locurilor din şcolile publice spaniole. În acelaşi timp, dacă 48,9% dintre spanioli cred că elevii imigranţi scad calitatea educaţiei, 35 la sută nu sunt de acord cu această afirmaţie. Aproximativ aceleaşi procente se păstrează şi în cazul răspunsului la întrebarea dacă spaniolii ar trebui să aibă prioritate faţă de imigranţi în ceea ce priveşte alegerea şcolii: 37% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 44 la sută consideră că spaniolii trebuie să aibă prioritate. Acelaşi studiu afirmă că în comunitatea Castilla y Leon, elevii imigranţi obţin note cu 10% mai mici decât cei spanioli, la polul opus aflându-se Andalucia, unde devansul este de doar 3 procente.

 

Studiile citate de presa spaniolă mai arată că 70 la sută dintre elevii imigranţi dispun de un calculator în casă, în timp ce în cazul autohtonilor, procentul este de 85.

În ceea ce priveşte suprasolicitarea profesorilor din cauza elevilor imigranţi, sociologii consultaţi spun că este o gândire care contrazice realitatea, deoarece jumătate din elevii imigranţi provin din America Latina, deci limba lor maternă este spaniola. În plus, mai precizează realizatorii studiului, cea mai mare prezenţă a copiilor străini se constată în primele clase, unde limba se învaţă cu mare uşurinţă.

Potrivit statisticilor ministerului Educatiei, în Spania sunt şcolarizaţi 700 de mii de copii străini şi majoritatea învaţă în şcoli publice.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului afirmă că sistemul spaniol i-a integrat pe elevii străini în mod rezonabil şi fără conflicte extraordinare.

Studiile mai arată că în general părinţii spanioli sunt satisfăcuţi când procentul de străini nu depăşeşte 10%, iar profesorii preferă ca şcolarii străini să nu depăşească 30 la sută din total.