Fundaţia Caselor de Economii din Spania (FUNCAS) apreciază că şomajul va depăşi rata de 17 procente până la sfârşitul anului 2009, că scăderea economică va fi dublă faţă de previziunile iniţiale şi că recesiunea va dura până după începutul anului 2010. Angel Laborda, director în cadrul Funcas, a prezentat previziunile fundaţiei pentru anul în curs, subliniind că „recesiunea nu respectă pe nimeni” şi că cea mai concludentă dovadă este tendinţa de descreştere economică. Iniţial, se prevedea ca aceasta să fie de 1,5%, însă se va situa la 3 procente.

În ceea ce priveşte termenul de recuperare pentru economia spaniolă, acesta ar putea fi prima parte a anului 2010, susţine Laborda, însă e vorba doar de o recuperare “uşoară”. Pe piaţa muncii, arată Fundaţia FUNCAS, situaţia nu este mai bună, pentru că până în 2010, conform tendinţelor, numărul şomerilor va depăşi 4 milioane şi jumatate. Astfel,  rata şomajului în 2009 va fi de 17,2 procente, iar in 2010 este posibil sa depăşeasca 20%.

FUNCAS a propus acum câteva zile majorarea TVA si reducerea impozitului pentru societăţi (Impuesto de Sociedades) şi a constribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale pentru fírme, ca măsurii pentru a face faţă crizei. Reprezentanţii FUNCASA  susţin, de asemenea, că e nevoie de o reformă a pieţei muncii, chiar dacă aceasta este destul de greu de realizat, o reformă care să nu dezavantajeze angajaţii.