Ministrul Drepturilor Sociale, Violant Cervera, a declarat că „ departamentul va construi trei noi cămine pentru bătrâni prin Fonduri Europene și va fi finalizat înainte de 2026 ”. Într-o interpelare către Parlament, Cervera a explicat că fondurile venite de la Next Generation EU vor include o investiție de 200 milioane de euro pentru construcția și reabilitarea de locuințe și centre de zi pentru vârstnici, persoane cu dizabilități sau probleme de sănătate mintală, bazate pe o nouă arhitectură centrată pe persoană și îngrijire în medii comunitare.

„ Această remodelare a rezidențiale spațiile ne vor permite adaptarea reședințelor la noul model de autonomie personală pe care îl punem în aplicare și care se bazează pe spații de locuit mai mici, camere single, ventilație îmbunătățită, printre altele.aspecte care au fost puse pe masă odată cu pandemia ”, a explicat el.

Cervera și-a reiterat angajamentul de a reduce listele de așteptări de acces la servicii și beneficii și de a îmbunătăți termenele de gestionare a aplicațiilor de dependență. În acest sens, a reamintit „ reducerea listelor de așteptare este o problemă care ne provoacă pe toți și de aceea ne-am injectat 17 milioane de euro pentru a pune capăt suspendării de 18 luni a prestației pentru îngrijitor neprofesionist ” .

Îngrijitorul neprofesional este membru de familie până la gradul al treilea de rudenie, care locuiește cu persoana aflată în întreținere și o îngrijește continuu. În prezent, în Catalonia 80 17 neprofesionist, la care milioane de euro au fost alocați anul trecut 206. In buget 2026 este prevazuta o investitie de 255 milioane pentru acoperirea statului de plata obisnuit, in care sunt incluse 17 milioane anual din noua măsură.

Pentru reducerea listelor de așteptare în evaluare, „ au fost întărite echipele de evaluare a acelor teritorii în care lista de așteptare a fost mai mare, precum Maresme, Vallès Oriental, Anoia, Garraf sau Alt Penedès ”, a subliniat ministrul. Sursa: Social Rights va construi trei noi reședințe publice prin Fondurile Europene