Primarul din Terrassa, Jordi Ballart, a salutat vestea „cu satisfacție și cu convingerea că această nouă facilitate va oferi răgaz disponibilității spațiilor rezidențiale publice în oraș” . „Terrassa este un oraș care perseverează în lupta pentru drepturile sociale și roadele obținute și capacitatea de organizare pentru a le atinge o demonstrează” , în acest fel, Ballart a arătat și municipalității dorința de a continua să lucreze pentru îmbunătățirea îngrijirii și a calității vieții tuturor locuitorilor din Terrassa, fără excepție.

Spațiul rezidențial va fi împărțit în module care vor găzdui între și 20 oameni, cum ar fi maximum, creând medii mai asemănătoare la cele ale unei clădiri private și generând spații liniștite și sigure. Fiecare unitate de conviețuire sau modul de locuință este organizată în:

Spații independente (dormitoare single) pentru păstrarea dreptului persoanei la intimitate și intimitate, individualitate și independență precum și pentru a favoriza reducerea agenților patogeni. Cel puțin % din căminele din centrul rezidențial vor fi dormitoare single. Spații comune (bucătărie-birou, sufragerie, living și ieșire în spațiile exterioare) care promovează interacțiunea socială prin facilitarea întâlnirilor și a comunicării între oameni și promovarea vieții independente în care să își poată îndeplini sarcinile zilnice (gătit, spălat, călcat…) și să mențină anumite rutine din viața lor. Reședința va dispune de spații de îngrijire specializate precum camere sau spații pentru stimularea senzorială, spații de kinetoterapie și alte încăperi polivalente care pot fi segmentate pentru a da diferite utilizări în funcție de nevoi. De asemenea, va avea spații exterioare precum elemente de socializare și terapeutice, cu colțuri pentru diferite utilizări (grădină, promenadă, solar…), care promovează viața activă și sănătoasă și promovează independența în spații sigure și controlate. Vederea din exterior oferă lumină naturală precum și favorizează efectul de chemare pentru a ieși în spații care încurajează stimularea cognitivă (grădini terapeutice, grădini PALMLÖLF, grădină de legume, ierburi aromatice…). Un coridor în jurul grădinii va permite o plimbare plăcută, cu lumină naturală și va deveni o activitate care generează bunăstare persoanei.

Pe de altă parte, dotarea va include un centru de zi pentru îngrijire de zi și asistență în activitățile vieții cotidiene pentru un grup de persoane vârstnice care au nevoie de un cămin suplimentar fără funcțiile dormitoarelor. Centrul de zi se propune ca spatiu independent al resedintei, chiar si cu acces independent.

Lucrari de adaptare la reședința Mossèn Homs

Pe de altă parte, ministrul Cervera a explicat că lucrările de adaptare la reședința pentru oameni vor fi realizate marele episcop Homs de Terrassa. . Mai exact, parterul va fi renovat pentru a găzdui partea administrativă, iar etajele 3 și 4 pentru îmbunătățirea serviciilor oferite. Lucrările sunt estimate să înceapă în a doua jumătate a 2023 în valoare de 4,2 milioane de euro.

Sursa: Social Rights va construi noua resedinta pentru batrani de la Sant Pere Nord la Terrassa