Imigranții din Spania vor ocupa din nou un loc important în strategiile Ministerului Muncii care se numește acum Ministerul Muncii și Migrației.

Noul guvern condus de liderul socialist Pedro Sanchez marchează o diferență clară față de fostul cabinet conservator în abordarea problemelor sociale.

În cei 6 ani și jumătate de guvernare, executivul popular al lui Mariano Rajoy a avut un secretar de stat pentru imigrație, iar unele regiuni autonome, precum Madridul, au diminuat structurile administrative destinate integrării imigranților până la nivelul unor departamente.

Dacă politica fostului premier Mariano Rajoy a fost concentrată în mod exclusiv pe problemele economice ale Spaniei și pe reducerea deficitului bugetar, noul executiv socialist își propune să abordeze problemele sociale care au fost neglijate într-o perioadă lungă de tăieri și reduceri bugetare.

Cele 11 femei și cei 6 bărbați care formează guvernul socialist au depus, joi, jurământul în fața regelui Felipe al VI – lea și au preluat conducerea unor ministere care își schimbă numele în mare parte.

Pentru prima dată, la jurământul tradițional membrii noului cabinet au pronunțat, în loc de Consiliul de Miniștri, Consiliul de Ministre și Miniștri.

Gestul este justificat de faptul că majoritatea guvernului este formată din femei, o premieră în istoria Spaniei și o exclusivitate la nivel mondial.

Guvernul Sanchez are portofolii grupate în mod diferit, față de fostul executiv. A fost creat ministerul Științei și Inovației, care preia de la Ministerul Educației domeniul universităților, iar Sportul trece, pentru prima dată, la Ministerul Culturii.

Ministerul Egalității și cel al Tranziției Ecologice sunt alte două noutăți ale acestui guvern, care își începe activitatea mâine.

Premierul Pedro Sanchez a anunțat că printre obiectivele sale principale se află combaterea sărăciei în rândul copiilor, un fenomen care îi afectează pe 20 la sută dintre ei.