Ministrul sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că la medicii de familie ajung puţini bani de la fondul de sănătate, motiv pentru care se impune restructurarea sistemului, pentru a fi eficientizată funcţionarea cabinetelor medicale. Fondul destinat finanţării medicilor de familie s-a diminuat anul trecut cu 40%, multe dispensare ajungând în pragul falimentului.

Proiectul de restructurare al ministrului prevede o revoluţionare a funcţionării reţelei medicilor de familie, respectiv aceştia ar urma să primească bani în funcţie de numărul cazurilor tratate (nu de numărul bolnavilor înscrişi pe listele lor, cum se procedează în prezent) şi să preia o parte a asistenţei de urgenţă, acasă sau la dispensar (în secţiile de urgenţe ale spitalelor să se prezinte numai bolnavii care necesită spitalizarea). „În acest an, trebuie să adoptăm măsuri urgente, pentru eficintizarea sistemului sanitar şi pentru diminuarea pierderilor. De asemenea, trebuie regândite sursele de finaţare ale unor servicii medicale, adică, trebuie să ne gândim într-un sistem unitar. Nu este normal ca pentru unele servicii medicale să se solicite taxe suplimentare. Vom stopa această situaţie”, a subliniat Attila Cseke.

Medicii de familie sunt foarte îngrijoraţi de faptul că ar putea fi plătiţi în funcţie de numărul cazurilor tratate, pentru  că  veniturile lor vor fi diminuate substanţial. Mai trebuie adăugată şi nevoia de modernizarea şi echipare  corespunzătoare a cabinetelor medicale.