Luna mai este perioada inscrierilor la colegiile din Comunitatea Valenciana. Va fi necesara alegerea a trei colegii ca alternative in cazul in care dosarul nu va intruni numarul necesar de puncte pentru colegiul preferat. Prezentam mai jos o structura generala a sistemului de invatamant spaniol care are unele mici diferente fata de cel romanesc. Invatamantul preuniversitar este organizat dupa cum urmeaza.

Educatia infantila (gradinita), este voluntara si are doua cicluri: primul ciclu (intre 0-3 ani) si ciclul al doilea (3-6 ani).
Educatia de baza cuprinde educatia primara care este obligatorie si gratuita (6-12 ani) si secundara care de asemenea este obligatorie (de la 12-16 ani, care se poate prelungi pana la 18). Incepand cu al treilea an de educatie secundara se poate opta pentru un program de calificare profesionala initiala sau pentru un program de diversificare curriculara care este pentru elevii care au avut dificultati. La sfarsitul acestui ciclu se obtine titlul de absolvent ESO (Educacion Secundaria Obligatoria).

Educatia postobligatorie cuprinde bacalaureatul care este un ciclu de invatamant voluntar la care se accede cu titlul de graduat in ESO sau un titlul tehnic. Se face in doi ani, in mod normal la varsta de 16-18 ani, si permite obtinerea titlului de bacalaureat. Dupa obtinerea bacalaureatului se poate accede la universitate prin intermediul unui examen numit „selectividad” sau PAU (Pruebas de Acceso a la Universidad). Bacalaureatul are trei specializari: arte, stiinta si tehnologie si umanista-stiinte sociale. Se poate opta si pentru o formare profesionala. Exista cicluri formative de grad mediu si cicluri formative de grad superior care permit obtinerea titlurilor corespunzatoare de tehnician si tehnician superior. Pe langa acestea mai exista invatamantul cu regim special (artistic, de limbi straine si sportiv) precum si invatamantul pentru persoanele adulte.